Gå til sidens hovedinnhold

35 000 har besøkt Ælvespeilet

Artikkelen er over 7 år gammel

Etter en tung start, går det så det gviner i Porsgrunns nye kulturhus. Gråtende barn uten billett må avvises i døra.

Operagutta, Fantasia og salsaklubben sørget for til sammen 2000 besøkende forrige helg. Besøkstallet på Ælvespeilet, som åpnet 24. august, er omtrent like høyt som innbyggertallet i Porsgrunn.

Til sammenligning hadde kulturhuset Bølgen i Larvik, som har 43 000 innbyggere, 20 200 solgte billetter fra åpningen 10. oktober til 31. desember 2009. I alt regner Knut Inge Solbu med å ha solgt 15 000 billetter, når sesongen er over. Det totale besøkstallet inkluderer også Grenland kunsthall.

Ælvespeilet har også arrangert flere gratisforestillinger og hatt 8000 barn og unge på skoleforestillinger. I løpet av ett år forventer Knut Inge Solbu at de til sammen har solgt rundt 30 000 billetter.

– Ifølge driftsmodellen er det rundt der vi bør ligge, sier Solbu.

GRÅTENDE BARN

Kulturhussjefen er glad for at arrangementet «Barn i sentrum» har blitt populært, men synes det er leit å måtte avvise barn i døra.

– Det hender vi møter gråtende barn i gangen som må gå hjem fordi det ikke er flere ledige seter.

Han har en anmodning til småbarnsforeldre som gjerne vil la barna få se teater:

– Det er lurt å forhåndsbestille billetter. Hvis vi vet at det blir full sal, har vi anledning til å sette opp ekstraforestillinger.

FLATT GULV

Barn og unge har strømmet til Ælvespeilet, denne høsten. Ikke minst har amatørteatret Fantasia hatt suksess med forestillingen «Reisen til julestjernen», som fylte tre saler 15. og 16. november. Da Borge skole feiret sitt 150-årsjubileum med forestillingen «Fra spanskrør til smartboard», trakk de fire nesten fulle hus helgen før. Kurt Nilsens sagnomsuste julekonsert 11. desember er utsolgt for lengst. Men Knut Inge Solbu har også opplevd noen skuffelser.

– Like etter åpningen arrangerte vi konserter som solgte langt dårligere enn forventet, sier Solbu.

TREG START

Han trodde nyhetens interesse ville slå positivt ut for Ælvespeilet.

– Men det tok tid å gjøre folk oppmerksomme på kulturhuset. Mange assosierer kulturhus med teatersal, men på mange av konsertene har vi flatt gulv. Da blir det som en klubbscene. Både på Plumbokonserten og Jo Strømgrens forestilling hadde vi regnet med at det ville komme mange, men der sviktet publikum, sier Solbu og legger til:

– Innkjøringsfasen var krevende og starten var tung, og i denne fasen er lav terskel og høy aktivitet viktig. Barn og unge som bruker huset betaler ikke leie. Det koster noen kroner å ha det tilbudet, men betyr veldig mye.

Planene for våren er spikret, og i samarbeid med TA skal kulturhuset lage en julekalender du finner i avisa. Den gir deg vårens program og rabatter på billetter. Den første konserten med Didrik Solli-Tangen og Emil Solli-Tangen i januar er allerede utsolgt. Men fortvil ikke: det er satt opp ekstraforestilling. Riksteatret kommer med to forestillinger og Nasjonalballetten svinger innom, utpå nyåret.

– Det er vi stolte av!