Gå til sidens hovedinnhold

Prøveåret ble fullklaff: - Det har selvfølgelig vært noen utfordringer, men mindre enn vanlig

Artikkelen er over 1 år gammel

NOME: G14 gjorde furore i Norway cup. A-laget var ett fattig poeng fra å vippe Skarphedin ned fra tronen i Midt-Telemark. Det ble fullklaff i prøveåret for Nome fotball.

Nå er det formalisert. Nome fotball har gått over til å bli en helt ny klubb. Dermed overtar den nye klubben plassen til Ulefoss/Skade i 4. divisjon og plassen til Skade/Ulefoss i 6. divisjon. Og det er et nytt kvinnelag i 4. divisjon.

Med på veien har de også fått 600 000 kroner i tilskudd fra sparebankstiftelsen Sparebank1 Telemark – Holla og Lunde, og var en av dem som fikk mest på gaveutdelingen sist fredag.

Vist veien

Samarbeidet går lenger tilbake enn ett år, og her har damelaget gått i bresjen og vist veien for et flott samarbeidsklima i kommunen. Det er det gjengse inntrykket som blir spredt når TA er med på et styremøte i Nome fotball.

– Det har stort sett vært veldig bra, harmoni er ordet, sier Inge Gregersen som opprinnelig kommer fra Skade.

Det er ikke gitt i en kommune som fortsatt er veldig preget av den ufrivillige kommunesammenslåingen i 1964.

– Nei, det er ikke det. Jeg synes det har vært bra. Det har selvfølgelig vært noen utfordringer, men mindre enn vanlig, konstaterer Gregersen.

Han ser en stor fordel.

– Vi har blitt flere, det er færre som har sluttet, og det er flere som har kommet tilbake.

Nesten bedre enn Skarphedin

Så sterke ble Nome fotball sammen, at de var nær ved å detronisere Skarphedin ned fra tronen i Midt-Telemark. Et hegemoni som har vart i årevis. Ett fattig poeng manglet på å gjøre noe med det.

– Det var svært bittert, vi hadde hatt fryktelig moro av å vippe dem ned. Men nå har vi noe å jage på neste år, slår Gregersen.

Begge de lokale oppgjørene endte med full pott til bøheringene, men bortetapet er det som fortsatt svir mest.

– Vi slapp inn noen fryktelig enkle mål. Det er selvfølgelig subjektivt, men jeg følte at vi var mye bedre spillemessig. Det ene poenget i bortekampen hadde vært nok til å gå forbi dem på tabellen.

Sesongavslutningen var sterk, men også to andre kamper blir dratt fram under oppsummeringen.

– De to første kampene på høsten mot Notodden 2 og Pors ødela. Vi startet høsten svakt. Dette var to lag vi slo klart på vårsesongen.

Formelt stiftet

Men nå er Nome fotball formelt stiftet.

– Nome fotball har kommet for å bli. Det er det ingen tvil om.

13. september var datoen. Alt er på stell og klubben er tatt opp av Norges fotballforbund.

– Det betyr at dersom Skade og Ulefoss starter opp igjen på nytt i seniorfotballen, må de starte i sjuende divisjon, forteller Nils Rune Midtbøen.

Han er med i styret i Nome fotball, men kan også kommentere dette sett fra Telemark fotballkrets side, der han jobber til daglig. Telemark fotballkrets er en del av Telemark idrettskrets og Norges fotballforbund.

Krevende å samarbeide

Han forteller at kretsen godkjente samarbeidet med tanke på at klubben hadde planer om å slå seg sammen.

– Et samarbeid kan bare godkjennes for ett år av gangen. Det er et regelverk som gjør det krevende å samarbeide formelt. Hadde det vært mer pragmatisk kunne flere ha samarbeidet, sier Midtbøen.

Det er ikke bare et fenomen i Nome.

– Vi ser det også andre steder at de strever med å få nok spillere til å stille et lag. Klubbene kom til på et tidspunkt med et annet grunnlag enn det vi har nå. Nå må en tenke nytt, slår han fast.

Suksesshistorien

Også sett fra Ulefoss sportsforening har sammenslåingen vært vellykket, bekrefter Henrik Salomonsen

– Absolutt, jeg kan ikke si noe om hvordan det har blitt mottatt i Lunde. Her på Ulefoss er det bare noen svært få av den eldre garden som har vært imot. Men det var helt riktig å gjøre, mener Salomonsen.

Den store suksesshistorien er fra Norway cup. Ulefoss/Skade gutter 14 år var det formelle navnet på laget. De bet godt fra seg i storturneringen på Ekeberg. Hadde de ikke møtt finalevinnerne Trops fra Brasil i 16-delsfinalen er det ikke godt å si hvor langt de kunne ha nådd. For første gang hadde heiaropene for Nome runget høyt på sidelinjen, og i stor grad samlet gamle motsetninger mellom lundeheringer og ulefossinger.

– Det var moro med Norway cup. Det viste at fotballen har klart å få til en samarbeidsform, i motsetning til andre deler av kommunen.

Samarbeidsklimaet har også vært svært godt på et område, der det er lett å skygge unna.

– Jeg må skryte av dugnadsinnsatsen. Den har vært svært bra både på Ulefoss og i Lunde. Folk har virkelig stått på, poengterer Inge Gregersen.