Etter krigsutbruddet i Ukraina i fjor er rent drikkevann blitt en mangelvare mange steder. Blant dem som har bidratt og fortsatt bistår lokale hjelpeorganisasjoner med å få ut rent vann til befolkningen er Fresh Water Norway, med produksjonsanlegg i Brevik.

Denne uken gikk et nytt fullastet vogntog med porsgrunnsvann fra fabrikken og videre med direktebåt fra Brevik til Rotterdam, melder Finansavisen.

Et fullt lass med vannkartonger tilsvarer 30.000 liter.

Ukentlige forsendelser

– Sammen med private investorer har FWN de siste månedene sendt titusenvis av 1,5 liters drikkekartonger med vann. I august har det vært ukentlige forsendelser i fullastede konteinere. Når måneden er over vil det totalt blitt sendt 157,500 liter vann til det krigsherjede landet, meldte Fresh Water Norway i en pressemelding i august i fjor.

Vannet blir sendt til hjelpeorganisasjonen Caritas sitt anlegg på grensen mellom Polen og Ukraina, før det blir videresendt til større byer i Ukraina som Kyiv og Lviv.

Der blir drikkekartongene pakket om i mindre forsendelser som blir sendt østover i landet til de mest sårbare områdene, opplyses det i pressemeldingen.

– FWN vil være med å bidra der vi kan, og ettersom behovet for drikkevann er stort i Ukraina så bidrar vi med det vi kan, nemlig drikkevann. Takket være private investorer har det vært mulig å sende betydelige mengder med vann til Ukraina. Forhåpentligvis kommer den norske stat på banen slik at vi kan få til en mer langsiktig ordning, da tilbakemeldingene er at vann er en langvarig mangelvare i Ukraina, uttalte styreformann i selskapet, Alf Andersen.

Fresh Water Norway-sjefen Fanny Stove Lorentzen gjør det klart overfor Finansavisen at de ikke har lyktes i å få offentlig støtte, men at private givere likevel har sikret en fortsettelse.

Transportselskapet DFDS stilte opp og bekostet denne ukens forsendelse av en 45 fots konteiner stappfull med drikkevannskartonger, skriver avisen.

– Da Fresh Water kontaktet oss med forespørsel om å bidra til dette prosjektet var vi raske til å svare ja, sier sjefen for DFDS Logistics, Martina Engen, til Finansavisen.

– Uten DFDS og de andre private giverne hadde vi ikke klart å levere som vi nå gjør. Dessverre er behovet stort så vi håper at andre vil følge deres eksempel, sier Stove Lorentzen til avisen.

Europas største

Selskapet med hovedkontor i Oslo og produksjonsanlegget i Brevik har foreløpig 10 ansatte totalt. For øyeblikket er de Europas største rene vannfabrikk på kartong.

I mai i fjor startet de opp en ny produksjonslinje med 0,5 liters kartonger, som betydde åpning for nye markeder.

– Innenfor private label hadde vi kontrakter på 400 000 kartonger før vi i det hele tatt hadde linja oppe, fortalte administrerende direktør i selskapet, Fanny Stove Lorentzen, til TA den gang.

Blant kundene var da Oslofjorden Convention center og treningskjeden Barrys.

Man må lete godt for å skjønne at vannet på kartongene er fra Porsgrunn og det nevnte selskapet. I bitte liten skrift står det Brevik og postnummer 3950. For Fresh Water Norway er det heller ikke så viktig at akkurat deres navn kommer fram på kartongene som produseres.

– Det viktigste for oss er å formidle og spre godt vann ut i verden. I tillegg ønsker vi at de som vil ha sine egne private labels på kartongene, kommer til oss. Det er de to tingene vi skal være gode på, understreket Stove Lorentzen.

Emisjon

Fra oppstarten av selskapet har det vært rederi og shippingnæringen som har vært pekt ut som det viktigste markedet.

Ifølge Finansavisen har imidlertid det store gjennombruddet her latt vente på seg. Derav også dreiningen av produksjonskapasiteten.

Finansavisen skriver videre at meglerhuset Arctic Securities hentet 40 millioner kroner i en rettet emisjon i mars 2021, og mot slutten av året ble det gjort en ny kapitalutvidelse på 25 millioner kroner for ytterligere ekspansjon.