- Det er spesielt rørende å se

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Lærlingprosjektet er i mål med et strålende resultat. Suksessraten er på 68 prosent. 38 ungdommer som hadde falt ut får en ny sjanse. – Et fantastisk resultat, sier Nikolai Boye i NHO Telemark.

DEL

Torsdag var det storstilt premiere på Charlie filmsenter. Helt fra starten i oktober 2014 har kameraene dokumentert prosessen med film av deltakerne, samarbeidspartnere, bedrifter og veivisere.

DUGNAD

Hvert år er det over 100 ungdommer som ikke får tilbud om læreplass i Telemark. For å ikke «miste» en hel ungdomsgenerasjon ut i arbeidsledighet, har Telemark fylkeskommune manet til «Dugnad for Telemark».

Folkeuniversitetet Sørøst på oppdrag fra fylkeskommunen satte i gang et prosjekt med å motivere unge som har falt ut av systemet til å ta fagbrev. Det har skjedd i samarbeid med NHO Telemark, LO Telemark, Ungt entreprenørskap og Odd.

Cirka 90 ungdommer som ikke hadde fullført videregående skole fikk tilbudet om å bli med i prosjektet.

72 deltakere ble med. 11 ble skrevet ut, og fire endret løp. I vår er 38 deltakere i lære.

– Et fantastisk resultat, sier regiondirektør Nikolai Boye i NHO Telemark i dokumentarfilmen, som ble vist torsdag.

GÅSEHUD

Arne-Morten Knutsen, Ketil Klingberg og Terje Nordkvelle ved Folkeuniversitetet er strålende fornøyde.

– Tallene er formidable, spesielt siden vi ved starten av prosjektet fikk beskjed om at markedet var støvsugd. Nå sitter vi her med en suksessrate på 68, prosent sier avdelingsleder Arne-Morten Knutsen. Men like mye som sluttresultatet gleder de seg over det som har skjedd med ungdommene.

51 deltakere har gitt tilbakemeldinger som gir de prosjektansvarlige gåsehud.

– Det er vanvittige tall vi har fått i denne undersøkelsen.

På spørsmålet i hvor stor grad ville du anbefalt en venn til å delta på et liknende program om det var mulig?

16 prosent gir en firer, 33 en femmer og 43 prosent en sekser, på en skala fra en til seks. Det betyr at 92 prosent ligger mellom fire og seks.

– RØRENDE

Et annet viktig spørsmål var: Det har vært svært viktig for oss at du skal føle deg sett og hørt. I hvor stor grad har vi lyktes med dette?

Her gir 10 prosent en firer, 41 prosent en femmer og 45 prosent en sekser. Det blir 96 prosent totalt.

Terje Nordkvelle har lagt ned med et stort antall timer og døgn med dokumentarfilmen, og har jobbet tett på ungdommene.

– Det er spesielt rørende å se hvordan de har bygd seg opp fra starten og blitt mye tryggere på seg selv. Og det er det næringslivet sier at de ønsker mer enn noe annet; entusiasme. Det var nytt for meg at det var så viktig. Men det kan de lære, og det har de nå gjort. Jeg kjenner at jeg har vært på noe viktig, sier han.

Ketil Klingberg forteller om en person i prosjektet som hadde søkt 200 jobber uten å komme til intervju. Nå har han fått sin læreplass, og sover endelig godt om natta.

VALGTE FILM

Alle prosjekt og tiltak i offentlig regi skal rapporteres.

– Nesten alltid blir det en skriftlig rapport, og det kan diskuteres hvor nyttig det er. Vi ønsket å dokumentere det med levende bilder, og dette var også mye mer stas for ungdommene, sier Knutsen.

Artikkeltags