– Eneste unnskyldning er hvis du spyr

Side2 fikk skreddersydd Prosjekt Sterk-økt med forfatter Mariann Deila.

Side2 fikk skreddersydd Prosjekt Sterk-økt med forfatter Mariann Deila. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN/OSLO: PT Mariann Deila mener det er eneste unnskyldning for å droppe trening. Side2 ble med på økt.

DEL

Den tidligere journalisten og personlig trener, Mariann Deila, er aktuell med boka Prosjekt Sterk - 8 uker til drømmekroppen.

En bok som kombinerer mental trening med konkrete råd om trening og kosthold.

– Boka er bevisstgjøring satt i system og retter seg mot hverdagsmennesket. Vi kan alle slite med motivasjonen og det er ikke så rart for motivasjon er ikke noe som er konstant. Motivasjon er en mental ferdighet som må jobbes med kontinuerlig. Selv om man klarer å komme i gang med trening, så er problemet for mange, å fortsette. Boka mi er skrevet for å inspirere og gi folk noen knagger de kan bruke for å ta de rette valgene, sier Mariann til Side2.

Hun mener nøkkelen er å skape varige endringer du klarer å følge opp.

– Du må jobbe gjentatt og systematisk med det mentale for å klare å skape varige endringer for deg selv, ellers er du dømt til å gå på smell etter smell.

– SETT AMBISIØSE MÅL

Ifølge Mariann starter alt i hodet.

– Det starter med at du setter et konkret og tidsbestemt mål som du kjenner innvendig at du virkelig ønsker å nå. Og sett gjerne ambisiøse mål, slik at du har noe å strekke deg etter. Men du må ha et krystallklart bilde av hvorfor det er viktig for deg å leve sunnere. Uten mening, ingen motivasjon.

Når målet er satt, er neste steg å lage en plan.

– Lag en realistisk plan som du vet er mulig å gjennomføre og leve videre med. Det er nå du skal etablere de nye vanene, og forskning viser at det tar 8-10 uker. Gi deg selv to måneder, der du er beinhard med deg selv på å gjennomføre som planlagt. Vær like tro mot avtalene du gjør med deg selv, som avtalene du gjør med andre. Eneste unnskyldning for å droppe trening er hvis du ligger hjemme og spyr, smiler hun.

Og nå tenker kanskje du: Hjelp! En personlig trener fra helvete...Men det stemmer på ingen måte!

Vi møter nemlig en smilende, søt og energisk Mariann en tidlig mandag morgen. Vi skal være med på en treningsøkt med den personlige treneren, som driver sitt eget treningsstudio i Porsgrunn. Hun har lang fartstid som instruktør fra både Elixia og Stamina og hun brenner særlig for styrketrening for jenter.

  – Altså, hvis dagsformen er dårlig på grunn av stress eller lite søvn, skal du lytte til det, og ikke presse kroppen hardt. Gjennomfør heller en roligere økt på disse dagene. Litt er bedre enn ingenting, om det så bare er å gå en tur i nabolaget, bare så lenge du holder deg tro mot planen. Idet du begynner å hoppe over treningsøkter uten god grunn, vet du at du er på ville veier, presiserer Mariann.

 – SKJØNTE IKKE HVA JEG GJORDE FEIL

Mariann har to barn på 3 og 5 år og kjenner seg godt igjen i den hektiske hverdagen til folk flest. Etter at hun fikk første barn slet hun med å finne en balanse som fungerte i hverdagen. Da lette hun etter inspirasjon i bokhyllene, uten å finne svaret.

– Boka mi er den boka jeg selv sårt trengte da jeg hadde fått mitt første barn, for 6 år siden. Jeg sleit med å få av de siste kiloene rundt magen, og skjønte ikke hva jeg gjorde feil. Kosthold og riktig styrketrening ble løsningen, men det tok tid å finne ut. Dessuten ble jeg hindret av enten-eller-tankegangen. Jeg følte at jeg måtte trene seks dager i uka, hvis ikke var det bortkasta, og enten spiste jeg kjempesunt, eller så ble det flere utskeielser i uka. Med mental trening er jeg blitt flinkere til å dyrke den gylne middelvei både når det gjelder mat og trening, og har funnet den riktige balansen, sier Mariann.

Hun håper andre kan få samme nytten av Prosjekt sterk og at boka vil utgjøre en positiv forskjell.

Mariann er også opptatt av det hun kaller risikokartlegging.

 – Bli bevisst på hvilke fristelser og hinder som kan komme. For mange er det en kombinasjon av tidsklemma, helg med mange utskeielser, dårlig planleging og sosialt press som kan gjøre at man «sprekker». Et virkemiddel kan være å kunngjøre målet sitt, eie det og være stolt av det. Dessuten må du ha en rutine for å planlegge. Er søndag ettermiddag eller kveld en god dag for å planlegge uka di? Du må også øve på hvordan du vil ha det, det kommer ikke av seg selv.

Vi ba om å få en treningsøkt etter prosjekt Sterk-oppskrift og dette er treningsøkta vi gjennomførte med Mariann:

Dette syns vi om økta:

SILJE: – Først og fremst så må jeg bare si at Mariann var en fantastisk PT som jeg opplevde lett forstod hva slags treningsperson man var, både fysisk og psykisk. Og jeg merket fort at denne dama vet hva hun snakker om, har både utdannelse og erfaring, og ikke minst at hun ser og forstår hver enkelt person, og tar hensyn til både utgangspunkt, ønsker og mål. Noe som igjen bidro til at hun enkelt kan tilpasse vanskelighetsgrad og nivå for ulike personer. Selv er jeg vant med å trene styrketrening der det hovedsakelig er 3-6 repetisjoner som gjelder, mens jeg denne gangen skulle få prøvd meg med litt flere repetisjoner per sett med mindre belastning, samt intervaller på mølla, til min store skrekk siden kondisjonstrening ikke akkurat er det jeg har vært ivrigst på de siste årene.

– Vi begynte med chinups kombinert med splittknebøy og som Mariann sa det så fint når jeg indirekte hintet om at splittknebøy var den «verste» øvelsen jeg visste om: «Det er vondt uansett hvor mange kilo du jobber med». Så med Marianns forståelse og motiverende støtte så kom jeg meg igjennom splittknebøyen og chinupsene før det bar videre til enarms skulderpress, roing, pushups, ettbeins-hoftehev og leg curl på ball – alle øvelser jeg selv liker godt så derfor koste jeg meg. Og det er også tidseffektivt og smart å kjøre supersett for de som er i tidsklemma. Det som overrasket meg mest med denne testtimen var hvor mye jeg koste meg på mølla. Før var jeg en joggejente, men de tre siste årene har det vært baseøvelser innenfor styrketrening som har vært greia, da med knebøy og markløft som favoritter. Men jeg liker jo faktisk å jogge og å løpe ute når det er vår og sommer, så nå frister det helt klart med gjentakelse på mølla mens jeg venter på at snøen skal smelte. Det spørs om det ikke blir noen økter med 10 minutter på mølla fordelt med 45 sekunders løping og 15 sekunders pause som avslutning på noen treningsøkter i ukene fremover. Så kan man jo i tillegg øke både fart og antall runder etter hvert også når man merker at kondisen blir bedre. Dette er absolutt et program flere burde teste ut, både fordi det gir variasjon, er tidseffektivt og du får trent både styrke og kondisjon.

HELLE: – Fine øvelser som var overkommelige rent teknisk. Jeg syns det har mye å si at øvelsene er enkle slik at det er lett å gjøre de riktig og at de også kan graderes etter formnivå.  Jeg trenger virkelig å bli sterkere og jeg syns dette programmet var ypperlig for meg, som ikke er veldig sterk fra før av. Kondisjonsdelen med intervaller ble gjort til slutt, og dette likte jeg godt. Hadde denne kommet først hadde jeg mest sannsynlig vært så sliten at jeg ikke hadde greid å utføre styrkeøvelsene skikkelig. Dette programmet er også fint å følge hjemme, dersom du har noen vekter og en ball. Mariann motiverte hele veien på riktig måte og jeg følte at hun «så meg» og hva jeg kunne klare. Fordi det er lenge siden jeg har trent styrketrening tok hun hensyn til det, og ga fritt spillerom samtidig som hun motiverte meg til å ville mer. God kommunikasjon er viktig når du har en PT og tommel opp for Mariann som hele veien var positiv og ikke «overdrev» motiveringen.

Og her er dommen fra Mariann:

 – Det var en fryd å trene Helle og Silje, for gjett om de ga jernet! De tok utfordringene på strak arm, og gjennomførte med glans. Silje er vant til å trene med tunge vekter og få repetisjoner, og ble utfordret på å gjennomføre høyere antall repetisjoner, noe hun først kviet seg for. Men når hun først kom i gang, så jeg krigeren i henne våknet.

  – Helle, som var forkjøla, imponerte med stor iver - jeg måtte holde henne igjen, så hun ikke dro på for mye. Dette var ikke dagen for å sette rekorder, siden trening er nedbrytning, og Helle trenger å gi kroppen ro for å bli frisk igjen.

Artikkeltags