Festivalen inntar nye steder: – Det gir en annen type opplevelse

KLART: Programmet for PIT er klart. Trond Hannemyr, Wendy Aasland og Hans Petter Eliassen gleder seg.

KLART: Programmet for PIT er klart. Trond Hannemyr, Wendy Aasland og Hans Petter Eliassen gleder seg.

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Årets program til Porsgrunn internasjonale teaterfestival er klart. I sommer kan du se teater både i adminiet på Herøya og i Østre Porsgrunn kapell.

DEL

Den 12. juni braker det løs med Brusteinsballet. Når Grenland friteater arrangerer teaterfestival for 24. gang, fyller de byen med forestillinger.

Ibsens «Hedda Gabler» med Juni Dahr, Lars Øyno, Robert Skjærstad, Nina Woxholtt og Hauk Heyerdahl fra Visjonen teater i rollene, spilles i Adminiet på Herøya 14. – 16. juni. Det blir en tradisjonell Ibsen-forestilling.

– Der er vi tett på Ibsen i en naken og ærlig forestilling, sier Trond Hannemyr.

Også Østre Porsgrunn kapell tas i bruk av Friteatret for første gang. Her skal danske Odin teatret spille den musikalske kammerforestillingen «Memoria».

Billetter revet bort

Friteatrets egen store utendørsproduksjon, «Meierislaget 1933», vekker interesse blant publikum. Rundt halvparten av billettene er revet bort.

– Så her må folk være raske, hvis de vil ha billetter, oppfordrer festivalleder Trond Hannemyr.

Ifølge Friteatret var Meierislaget minst like politisk betent og voldelig som det langt mer kjente Menstadslaget. Meierislaget skjedde på Meieritorvet i Porsgrunn i november 1933. Streikende meieridamer, lokal ungdom, politifolk og nysgjerrige tilskuere som følger med når det brutale Statspolitiet kommer til Porsgrunn er noe av det publikum får se ved Sjøfartsmuseet fra 5. til 9. juni.

Det blir også gjensyn med flere teatergrupper, som amerikanske Wakka Wakka og engelske Circus Xanti. Prisbelønte Wakka Wakka og MiNesmblet viser den svarte komedien og dukkemusikalen «Made in China». i New York viste de forestillingen, som handler om vestens anstrengte forhold til Kina, for sju fulle hus.

Circus Xanti kommer til Porsgrunn med As a tiger in the jungle, der tidligere sirkusslaver forteller om oppveksten. Det skjer i Ælvespeilet 15. og 16. juni. Norske Statsteater kommer til Ælvespeilet med «1950- Spionen» 13. og 14. juni, mens Ingvild Hogstad viser sin egen forestilling om kjærlighetssorg, «Heartbreak» i Ælvespeilet 15. og 16. juni.

Om sykehuset

I Teater Fusentasts forestilling «Langligger» spør de: «Hvor smart er det egentlig med outsourcing av viktige funksjoner i sykehushverdagen, og hvordan påvirker sykehusorganiseringen de ansatte og pasientene? Hvorfor er utskrivningspresset så høyt, og er det egentlig i i pasientenes interesse?».

13. og 14. juni kan du oppleve forestillingen på Friteatret. Sagliocco ensemble kommer med forestillingen «To ord» 15. og 16. juni på Friteatret, og 15. juni kommer Bugge Wesseltoft til Ælvespeilet med melodier fra albumet «Everybody loves angels». Gratis gateteater blir det i festivalgata og Scene:bluss viser «The Hellmouth Edition» fra kvelden 16. juni til lyse morgenen.

Det hele avsluttes på Kafé K med Räfvens 16. juni.           

Artikkeltags