Jubileumsboka gir et mangeslungent bilde av festivalen, fastslår festivalsjef Trond Hannemyr. Den rykende ferske utgivelsen inneholder over 200 fotografier signert fem fotografer, og nærmere 40 tekster av ulike bidragsytere, alle mennesker som kjenner festivalen enten fra innsida eller utsida.

Lørdag formiddag blir det salg og boksignering hos Kaffe og The Spesialen i Porsgrunn.

HARD UTVELGELSE

I løpet av de første 20 årene har festivalen vist over 2500 forestillinger, og ifølge festivalledelsens beregninger har disse blitt vist for til sammen 425 000 publikummere.

– Vi har gått svanger med dette bokprosjektet lenge, opplyser Hannemyr. Ideen er gammel, men under et opphold på Edingburgh Fringe Festival i Skottland i fjor, fikk boktanken ny næring.

Venner av PIT ble bedt om å bidra med «Mitt PIT». I årenes løp har det dessuten blitt tatt mange bilder av visuelt heftige artister og til dels spektakulære forestillinger, og festivalens faste «hoffotograf» siden 2003, Dag Jenssen, ble tildelt jobben som bilderedaktør. Det ble en tøff oppgave å velge og vrake i et stort materale. Fotografene som er representert i boka er foruten Jenssen selv Danny Twang, Ørjan Madsen, Bent Gundersen og Stefano Lanzardo. Hans Petter Eliassen og Trond Hannemyr har vært redaktører, og også de har fått inn flere korttekster enn de har klart å få plass til i den ferdige utgivelsen.

FØRSTEREISGANGSTER

Skuespiller Kjersti Posti Høgli er en av dem som har bidratt med et nedskrevet teaterminne.

– Det er ikke bare-bare å velge ut ett øyeblikk. Hva er mitt PIT? uttaler friteaterskuespilleren, som til slutt skrev ned «Betroelser fra baksetet».

Teksten tar leserne med tilbake til premieren på «Smuglere», sett gjennom øynene til en 17 år gammel førstereisstatist.

Anette Hagnell, også hun tilknyttet Grenland friteater, har tatt i mot mange artister fra inn- og utland. Hun husker spesielt den svenske truppen Burnt Out Punks som nærmest risikerte liv og lemmer da de trosset det våte været og gjennomførte sitt halsbrekkende show i iskaldt øsregn.

JORDFEIL OG MAGESJAU

Teknisk leder Kåre Nordseth har også tatt mang en utfordring på strak arm. Han bidrar med noen anekdoter fra kulissene, et lite glimt av alt det publikum vanligvis ikke får se. En vanlig dag på jobben i den tekniske staben kan blant annet bestå i å fjerne jordfeil for en peruviansk tekniker med magesjau, legge ut 200 meter transformert strøm til svenske punkere og finne personvekt på Rådhusplassen for å veie blylodd som erstatning for syk luftakrobat, slik at menneskeuroen i førtimeters krana kan komme i balanse.

BEDRE ENN GOOGLE

Hans Petter Eliassen håper at boka blir årets gave i mange sammenhenger. Festivalen har foreløpig fått 10 000 kroner i støtte fra Porsgrunn kommune, og utgivelsen trykkes i et opplag på 1000 eksemplarer.

– Vi håper at boka kan konkurrere med Google, smiler Eliassen. Den kan nemlig fungere som et oppslagsverk selv om bildematerialet dominerer. Bakerst i boka finnes det et register over hvilke grupper og forestillinger som har gjestet byen mellom 1995 og 2014.