Kraftsalven kommer fra Tor Oddvar Rivenes. Bosatt på Våler der den nye kirken innvies i pinsen. Rivenes er nærmeste nabo til kirken og har satt opp et skilt på sin eiendom med påskriften «Skrekkdomen!», en sak som har blitt omtalt i Glåmdalen.

Byggekomiteen skal ifølge avisa ha sendt henvendelse til ordføreren for å få fjernet skiltet, men han er av den oppfatning at naboen kan gjøre som han ønsker på egen grunn.

Skiltet har vært på plass siden 17. mai i fjor.

La kirken se ut som kirke

– Det skiltet skal stå til evig tid, eller i alle fall så lenge jeg eier eiendommen, sier Rivenes over telefonen til TA.

– Faren min var kirketjener, og min oppfatning er at en kirke skal se ut som en kirke og at prosessen med å komme fram til en ny skal gjøres skikkelig. Etter mitt syn har menigheten i Våler blitt overkjørt når det gjelder valget av kirke etter at den gamle brant. En del er uenig med meg, men mange støtter meg også.

– Hva er ditt råd når det gjelder Østre Porsgrunn kirke?

– Bygg en kirke som ser ut som en kirke. Ikke slik de har gjort i Våler.

Arkitekten som vant konkurransen om å bygge Våler kirke er Espen Surnevik, han tar ikke naboprotesten tungt:

– At det er flere meninger om sentrale byggeprosjekter er naturlig, men reaksjonen i dette tilfellet handler vel så mye om gammel lokal tomtestrid som om arkitektur og utseende.

Surnevik og hans firma er med i konkurransen om å bygge den nye Østre Porsgrunn kirke sammen med seks andre firmaer. Han må levere sitt bidrag innen 26. mai. – Vi er i rute

– Blir ditt forslag til kirke i Porsgrunn som det i Våler?

– Det jeg kan si er at hvert sted har sin identitet og historie. Våler kirke er ikke som kirken i Porsgrunn.

Vil unngå å provosere

Kirkesjefen i Porsgrunn, Johannes Sørhaug, håper ikke at den nye Østre Porsgrunn kirke vil provosere noen.

– Men en vet jo aldri. Jeg håper at innbyggerne har oppfattet prosessen her som god.

Han er spent på hva de konkurrerende arkitektfirmaene foreslår som ny kirke, og regner med at publikum og presse vil få tilgang til arbeidene 28. mai. Da vil også juryen være i gang med å plukke ut arbeidet som skal være utgangspunktet for en gjenfødt Østre Porsgrunn kirke.

Juryen må bestemme seg endelig 18. eller 19. juni.

Knut Kallhovde er talsmann for de som vil gjenoppføre kirken:

– Det er bare å se til Våler menighet og være kritisk; der har et upopulært vinnerprosjekt skapt dype motsetninger.