Fra Porsgrunn til Leeds Utd.

FAR OG SØNN: John Capaldi (t.v) og sønnen Tony på Elland Road etter kampen mot Huddersfield 5. desember. Det er imidlertid noe usikkert om låneoppholdet i Leeds resulterer i en permanent overgang for Tony.
foto: Svend Anders Karlsen-Moum

FAR OG SØNN: John Capaldi (t.v) og sønnen Tony på Elland Road etter kampen mot Huddersfield 5. desember. Det er imidlertid noe usikkert om låneoppholdet i Leeds resulterer i en permanent overgang for Tony. foto: Svend Anders Karlsen-Moum Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I Porsgrunn er navnet Capaldi synonymt med kraftige lår, bøttevis med mål og klassiske fotballhistorier. Nå er John Capaldis (53) sønn, Tony Capaldi (28), på god vei til å ta familienavnet til nye høyder.

DEL

John Capaldi er en levende legende på Vestsida i Porsgrunn. Engelskmannen er for mange den største fotballspilleren som har iført seg den blå Pors-drakta i nyere historie. 46 mål på 63 kamper, sier det meste. Mange hevder også han ble landets første heltidsprofesjonelle fotballspiller da han ble hentet til Porsgrunn i 1981.

Formann i Pors den gang, Realf Rollefsen, husker godt at han og trener Roy Martinsen var i Birmingham for å hente den begavede fotballspilleren.

- Vi fikk tips om John av skotten George Murray i Odd, og reiste over en sur desemberdag i 1980. John spilte den gangen i Sollihull, en non-league klubb i Birmingham. Vi så straks at han var en veldig god fotballspiller, med teknikk og med lår som en vektløfter. John var en fantastisk spiller for Pors, og ikke minst en veldig kjekk gutt, forteller Rollefsen.

Etter drøye to år var imidlertid kona Debra lei av livet i Norge, og lengtet hjem. Det hjalp ikke at Nils Arne Eggen og Rosenborg var på banen, og at Lillestrøm lå langflate etter engelskmannen.

- Hadde John spilt for Pors i dag, hadde et salg skaffet klubben millioner av kroner. Så god var han, sier Rollefsen.

TAKKER PORS

I august 1981 fødte Johns kone Debra en sønn, Tony, på sykehuset i Porsgrunn. Nå – 28 år senere – er det tydelig at Johns fotballgener har blitt ført videre. Tony Capaldi har vært innom klubber som Birmingham og Plymouth og eies nå av Cardiff City. I øyeblikket er han imidlertid på lån i storklubben Leeds United som virker ustoppelige på veien mot opprykk til mesterskapsserien i engelsk fotball. Yorkshire-klubben jobber for øvrig med å gjøre Tonys overgang permanent når overgangsvinduet åpner igjen i januar.

TA møtte Tony og pappa John på Elland Road etter oppgjøret mot Huddersfield 5. desember.

- Jeg likte meg godt i Norge, og vi ville nok blitt værende om ikke kona fikk så stor hjemlengsel. Etter to og et halvt år reiste vi i stedet til Birmingham, sier han med et smil om munnen – tydelig i godt humør over at en reporter fra Norge har plukket opp tråden.

- Men jeg må få legge til at de tok virkelig godt vare på meg i Pors, sørget alltid for at jeg hadde det bra. Det var flotte folk.

VIL TILBAKE

- Hva står igjen som ditt største minne fra tiden i Pors?

- Det jeg husker best var nok min siste kamp i klubben. Kvalifiseringskampen for å spille i eliteserien, som vi tapte mot Brann. Det var en stor nedtur å tape den, og dessverre er det nok det jeg husker best. Det var noen klubber som ville ha meg etter det, men det endte med retur til England, forteller John, som i dag jobber som sjåfør.

Han passer på å hilse til alle gamle kjente i Pors, og håper å komme på besøk en gang i fremtiden.

- Selv om kona hadde hjemlengsel på den tiden, har både hun og jeg alltid sagt at vi syntes Norge var et flott sted å bo. Det hadde vært et flott sted å bli værende, og vi har flere ganger tenkt på å dra tilbake, sier John som også har vært innom klubber som Aston Villa og skotske Motherwell i sin karriere.

TRIVES I LEEDS

Sønnen Tony husker naturlig nok ikke så mye fra tiden i Norge.

- Jeg ble født i Norge, men var bare to år da vi flyttet til England. Jeg har heller ikke vært i Norge siden, innrømmer Tony.

Backen kom til Leeds i november, og lånet skal etter planen avsluttes i januar. Foreløpig er det noe usikkert om en permanent overgang kommer på plass.

- Det har vært en hektisk start med mange kamper i begynnelsen av oppholdet her. Men jeg kom hit for å spille, så jeg klager ikke. Det er et godt bånd mellom spillerne her, og stemningen i troppen er veldig god. Og fansen er utrolige. Nå i helgen var det 37 000 på oppgjøret mot Huddersfield, og det viser hvor stor denne klubben egentlig er, skryter Tony.

Tony Capaldi spiller også internasjonalt for Nord-Irland. 28-åringen står oppført med 22 landskamper for fedrelandet. Backen spilte for øvrig også FA-cupfinale for Cardiff mot Portsmouth i 2008. Det endte med 0-1-tap.

Artikkeltags