(Telen)

Bildene er hashtagget med Heddalstavechurch på bildedelingstjenesten Instagram, og ligger dermed åpent og synlig blant 2070 bilder andre turister og fotografer har tatt og delt.

– Jeg har hele farssiden av slekten liggende på kirkegården i Heddal og har alltid hatt et veldig nært forhold til stavkirken, så da jeg oppdaget hva kirken er brukt som kulisse for, ble jeg veldig skuffet, forteller hun til Telen.

– Jeg gjør som jeg vil

Bildene hun snakker om viser en modell kledd i lateksdrakt og en mann kledd i heldekkende lateksdrakt med maske og hundebånd rundt halsen. Det er et typisk SM-bilde av en kvinne som dominerer og ydmyker en mann. Enkelte bilder viser modellen alene.

På den polske modellens åpne Instagram-side ligger det 13 bilder og en video tatt på området ved og rundt stavkirken. Det første bildet ble lagt ut for 10 uker siden, altså midt i januar. Deretter har hun publisert bilder med jevne mellomrom. Kvinnen har også en privat Instagram-konto hvor hun tar betalt for innholdet.

Til ett av bildene er det en person som spør om hun har fått tillatelse til å bruke lær så nær denne kirken. Hennes svar er: «Jeg trenger ikke tillatelse fra noen. Jeg gjør som jeg vil».

Telen har vært i kontakt med modellen Daga Danzig i dag. Hun har dette å si om bildene som ble tatt ved Heddal stavkirke: – Disse bildene er uttrykk for min fascinasjon for sakral arkitektur. De bør vurderes i kategorien kunstmanifestasjon, snarere enn religiøse konnotasjoner. Både kirken og kirkegården vises bare som bakgrunn på bildene. Det er ingen referanser i disse fotografiene som viser min positive eller negative holdning til noen religion. Det var ikke formålet med bildene. Målet var å lage interessante bilder som representerer mitt eget konsept om hellig-profan, altså motsetninger.

Presten reagerer

– Dette er fullstendig respektløst og trist. Her kan man ikke skjule seg bak kunstnerisk frihet. Dette er vandalisme og ikke noe annet, sier sokneprest Terje Nyvoll etter at Telen har vist ham to av bildene.

Han synes det er leit at noen tar seg til rette på denne måten på området som betyr mye for mange:

– Dette er en plass der folk besøker gravene til sine kjære som har gått bort, og ikke en plass for provokativ fotografering, sier han.

Kirkeverge Håvard Russnes synes det er leit: – På en gravplass skal man oppføre seg sømmelig, sier han.

Vil rapportere det

Kvinnen som tipset Telen synes det er ekstra uheldig at bildene er synlige på emneknagg-siden som veldig mange turister bruker til å vise flotte bilder de har tatt ved stavkirken. Hun føler bildene tilgriser nasjonalskatten.

Leder for omvisertjenesten i Heddal, Anne Marie Halvorsen, liker heller ikke at dette har skjedd.

– Jeg synes det er veldig uheldig. Vi skal forfølge saken ved å rapporter bildene som upassende og håpe at moderatorene hos Instagram fjerner dem, sier Halvorsen til Telen.