I fjor kostet markeringen til Sian i Porsgrunn politiet i Telemark rundt én million kroner. Den regninga kan komme på nytt når SIAN har gjennomført arrangementet sitt i Porsgrunn lørdag.

Men politiet har ikke noe valg.

De må stille med det mannskapet som er nødvendig for å ivareta sikkerheten – og betale hva det koster.

– Ytringsfriheten står sterkt i et demokrati som vårt. Vår oppgave er at folk får ytret seg i sikkerhet. Vår oppgave er ikke annet enn ro, orden og sikkerhet, påpeker leder for Telemark-politiet, politiinspektør Dag Størksen.

Da kan de ikke telle pengene de har i lommeboka.

For mens kommersielle aktører, slik som festivaler, selv må betale for gildet med politivakthold, må politiet stille for egen regning når det er politiske aktører som skal holde sine markeringer.

LES OGSÅ: Fikk nei, men kommer likevel: – Det får politiet håndtere

Gikk i minus

Akkurat hva regninga vil komme på for politiet i Telemark denne gangen, blir klart når det hele er over.

– Det kommer etter hvert når overtidsregningene strømmer inn, påpeker Størksen, og viser til mannskapet politiet må hente inn og som i utgangspunktet har fri.

Han tror prislappen fort kan bli den samme som i fjor.


Politiet i Sør-Øst får bistand fra en spesialenhet i Oslo under arrangementet lørdag. De er spesialtrente til å håndtere markeringer som dette.

I tillegg bruker de alt av mannskap som er tilgjengelig på jobb i helga samtidig som de må holde av folk til å ivareta beredskapen de har behov for i distriktet.

I fjor gikk Telemark-politiet i minus på budsjettet, selv om Sør-Øst politidistrikt som helhet gikk i pluss.

– Bidro Sian til det?

– Ja, absolutt, sier Størksen, om regninga som måtte tas over det ordinære budsjettet i Telemark for 2021.

Erfaring

SIAN har nå hatt markeringer en rekke steder i Sør-Øst politidistrikt. Så langt har de vært i Sandefjord, Kongsberg, Drammen og nå står Porsgrunn for tur i likhet med i fjor.

I tillegg har de søkt om å holde en markering i Skien senere i år.

Sian har også blitt en oppgave for hele distriktet når de skal i gang, og ikke bare det en utfordring som det enkelte geografiske distriktet i Sør-Øst må løse alene.

– Plan, øving og beredskap er en distriktsovergripende enhet. De bidrar med planleggingen. Vi ser på det som et oppdrag for Sør-Øst, sier Størksen.

For politiet er det også læring i å avvikle en slik markering der man kan forvente motdemonstrasjon og utfordringer, slik det blant annet ble i Sandefjord i våres da Sian holdt sin markering der. Da brukte politiet tåregass mot motdemonstrantene og måtte kaste gassgranater for å spre folkemengden.

– Det kreves så mange ressurser at hver enkelt enhet ikke kan gjøre dette alene, påpeker han.

LES OGSÅ: Christian tok imot spytteklyser, egg og stein for ytringsfriheten

Bruker overtidsmidler

Selv om det har vært varslet markeringer fra organisasjonen, har ikke politiet tatt spesifikt høyde for dette i budsjettet. Heller ikke i de andre enhetene Vestfold og Buskerud, som også må ta sin del av kaka når de må stille med mannskap til Sian-markeringen andre steder enn «hos seg selv».

– Vi har ikke satt av en egen post til Sian, men det er lagt inn overtidsmidler generelt. Etterforskning av drap, trafikkulykker og hendelser som krever operative tiltak som dette, krever overtid, så vi må håndtere det på lik linje, påpeker han.

Men når det blir så mange markeringer innen det samme politidistriktet, gir det utslag.

– Disse markeringene gir et markant utfall på budsjettet til Sør-Øst politidistrikt. Totalt blir det en stor utgiftspost, minner han om.

Han håper det hele går for seg uten de store opptøyene i Porsgrunn lørdag ettermiddag.

– Vi håper folk finner på andre ting lørdag, slik at dette kan renne ut i sanden, sier han, om oppmerksomheten og bråket rundt markeringene til Sian det siste året.