Vidar Skare er samme mann som ved hjelp av et brekkjern knuste en frontrute på en bil på Notodden forrige fredag – fordi han hadde fått nok av musikkdunk fra basskasser i Notodden sentrum.

– Ikke kommer politiet når man melder fra om høy musikk, men jammen er det slik at de ikke kommer på alvorlige ulykker heller, sier Skare.

Søndag ettermiddag var han på vei til Herre i Bamble da bilen foran ham kjørte ut av veibanen og gjorde et par rundkast.

Slik oppfattet Skare det som skjedde.

Gjennom takluken

– Plutselig skjente bilen foran oss ut i grøften og følger grøftekanten et stykke bortover. Litt lenger fremme var det en bergnabbe som bilen treffer i rundt 70–80 km/t. Bilen går rundt et par ganger og tar med seg en lyktestolpe som landet mellom min bil og ulykkesbilen, sier Skare.

Han ser det ryker av bilen og ringer 113.

– Jeg går rundt bilen for å se om det brenner og alle rutene var såpass knuste at jeg ikke ser hvem eller hvor mange som er i bilen. Heldigvis er det takluke på bilen og den får jeg opp. Jeg får kontakt med sjåføren – som er alene i bilen. Han ber meg løsne bilbeltet hans. Jeg ligger halvveis inne i bilen og hjelper ham ut, sier Skare.

Tar ikke telefonen lenger

Etter en stund kommer det etter hvert to politibetjenter på ulykkesstedet – en mann og en kvinne – men det er tilfeldigheter. De er på veien i privat ærend.

– Den ene sier han er politimann, men han surret mye rundt og prøve å dirigere trafikken. Politikvinnen var mer rolig og behersket og skrev ned navn og nummer, sier han.

En annen person i ulykkeskøen sier hun arbeidet i helsevesenet og overtar etter hvert telefonen til Skare for å snakke med 113.

– Der og da oppfatter jeg at også hun bekrefter at politiet ikke har noen å sende. Jeg synes det er helt vanvittig. Politiet tar rett og slett ikke telefonen lenger, sier Skare.

Etter hvert kommer det både ambulanse, brannvesen og uniformert politi på ulykkesstedet.

Skare sjekker telefonloggen sin.

Dette svarer politiet

– Det er vanskelig å si hvor lang tid dette tar, men da jeg dro fra stedet hadde det gått rundt 30 minutter og da var det ikke politi på stedet. Ikke møtte vi noen politibiler på veien til Herre heller, sier Skare.

Politiinspektør Dag Størksen har fått Skares uttalelser på e-post og avviser at det i dette tilfellet var noe unormal lang responstid fra politiets side. Han har gjennomgått loggen og sier meldingen om ulykken ble sendt ut som en trippelmelding til både ambulanse, politi og brannvesen.

– Jeg kan ikke se noe unormalt i håndteringen av den ulykken. Den ble meldt inn til politiet klokken 17.20 og vi er på stedet klokken 17.48 – det går altså en knapp halvtime. En grunn til at det tar 28 minutter kan være at patruljen først måtte gjøre seg ferdig med det de holdt på med. Sammen med kjørevei er det ikke så rart det gikk 28 minutter.

Størksen sier det hele tiden var kontakt mellom politiets operasjonssentral og ambulansen som var på vei. Sistnevnte var for øvrig på plass etter bare åtte minutter.

– Jeg ser ikke at det har skjedd noe ureglementert her. Det ble avklart tidlig at sjåføren var ute av bilen ganske raskt og han klaget på nakkesmerter – slik sett var han rimelig hel. Etatene hadde hele tiden samband med hverandre via nødnettet og at ambulansen var der kjapt er tross at det viktigste.

– Er det slik at tiden ting tar oppfattes lenger enn det det faktisk gjør ved ulykker?

– Ja, jeg vil si det. Avstander er jo en utfordring vi har i Telemark, selv om ikke gjelder denne saken. Det er langt større utfordringer knyttet til ulykker i Fyresdal og Haukeli. Da kan det i verste fall gå både en time eller to før politiet er på plass. I dette tilfellet tok det bare en snau halvtime, sier Størksen.