Legger fram «klimaregnskap» for ekteparet Stordalen

LIV OG LÆRE? Gunhild Stordalen med sin mann Petter Stordalen på EAT-konferansen i Stockholm i mai. Nå hevder kritiske røster at budskapet fra konferansen rimer dårlig med parets egen private livsførsel.

LIV OG LÆRE? Gunhild Stordalen med sin mann Petter Stordalen på EAT-konferansen i Stockholm i mai. Nå hevder kritiske røster at budskapet fra konferansen rimer dårlig med parets egen private livsførsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En ingeniør fra Oslo går til frontalangrep på forbruket til ekteparet Petter og Gunhild Stordalen. Et forsøk på klimaregnskap går sin seiersgang på nettet.

DEL

Gunhild Stordalen og ektemannen Petter har med full tyngde kastet seg inn i kampen for en mer bærekraftig matproduksjon. Et budskap Gunhild Stordalen hamret inn på årets EAT-konferanse i Stockholm i begynnelsen av juni var at kjøttforbruket er i ferd med å bli et større klimaproblem enn bilkjøringen vår.

Men enkelte kritikere mener det klinger hult når ekteparet Stordalen snakker varmt om klima og miljø:

- Hvis kampen for klimaet og miljøet er en dugnad, må alle være med. Da blir det et problem når man ser hvordan Gunhild og Petter Stordalen lever, sier Jo Alexander Gjerpe.

 

- Lite troverdig

Han peker på milliardærparets dyre ferier, flyreiser og fester som er omtalt i mediene. For moro skyld satte han seg ned og laget et klimaregnskap for ekteparet. Den Facebook-lenken er så langt delt over 1100 ganger.

- Jeg er ingen ekspert. Dette er et grovt anslag, men poenget er at skal du ha påvirkningskraft når det gjelder klima og miljø, er det lite troverdig med en sånn livsførsel, sier han til Nettavisen.

- Kjøttforbruket til 23.000 mennesker

Bare Gunhild Stordalens ferie med luksusbåten Maltese Falcon - privatjet inkludert - tilsvarer forbruket til 200 barnefamiliers bruk av diesel på ett år, hevder Gjerpe. Og Stordalen-familiens juleferie på Mauritius de siste årene tilsvarer kjøttforbruket til 23.000 mennesker i ett år, har han regnet seg fram til. For å komme fram til dette tallet, har han regnet CO2-fotoavtrykket for 30 personer på flytur til Mauritius om til griser - 1250 i tallet.

- Logisk henger ikke liv og lære sammen. Jeg har derfor i ren protest tenkt å spise en stor biff i dag, skrev Gjerpe på sin Facebook-post og regnet ut at 300 gram tilsvarer 4 kilo CO2. Han konstaterer at han uansett ikke kommer i nærheten av Gunhild Stordalens forbruk.

Savnet kritisk presse

Sosiologen, artisten og skribenten Kjetil Rolness beklaget seg tidligere denne måneden på Facebook og i Dagbladet over manglende kritisk presse på EAT-konferansen og innvendte at tilstelninger som den ikke kan redde verden.

«Det er en appell om et mer fornuftig og ansvarlig forbruk, initert av et par som selv har råd til både å forbruke i den helt store stil - og kjøpe seg fri fra ansvaret med CO2-kvoter», skrev han i Dagbladet og la til at hotellkongen Petter Stordalen nærmest har «gitt sløsing et godt rykte».

Rolness fikk pepper for angrepet på Gunhild Stordalen, der han også omtalte hennes sykdom.

Noe av det han etterlyste var at journalister skulle grave i ekteparet Stordalens eget forbruk. I helgen postet han selv tallene Jo Alexander Gjerpe hadde kommet fram til.

Nettavisen har henvendt seg til ekteparet Stordalen og EAT-konferansen med spørsmål om de vil kommentere saken, men har så langt ikke fått svar på disse henvendelsene.

Artikkeltags