Etter å ha vært i norgestoppen både i gokart og Shortcar i en årrekke, bytter Siljan-gutten Petter Sæves Waskaas nå ut sin superraske Shortcar, som på det meste har vært oppe i hele 205 km/t på bane, med en Subaru Impreza og svingete skogsveier.

– Jeg gleder meg enormt til rally. Det har jeg drømt om i mange år, sier sympatiske Petter Sæves Waskaas, som nylig fylte 18 år og da er gammel nok til å kjøre rally. Shortcar Extreme har han for øvrig kjørt på dispensasjon, da man også her må være 18 år og ha sertifikatet for å delta.

Motortalentet har fire NM-gull og et NM-sølv etter fire år i Shortcar-klassen.

– Det har vært veldig gøy. Vi har fått det veldig bra til i denne klassen, sier Petter, som hele tiden prater om «vi» når det gjelder egne prestasjoner. Og det er ikke tilfeldig.

– Vi er et helt team som er sammen om dette. Jeg hadde ikke vært der jeg er nå om ikke sponsorer og støttespillere hadde vært med, takker Petter Sæves Waskaas, som også sender en stor takk til familien, som støtter ham og hjelper ham fram med satsingen.

Ut i skogen

Etter mange år på bane, venter nå satsing på svingete skogsveier når rally venter om noen få måneder.

– Hvordan blir det?

– Det blir veldig spennende. Vi er i gang med planlegginga. Bilen min, en Subaru Impreza, virker veldig bra, svarer Petter, som hele tiden har hatt en drøm om å prøve seg i rally – motorsporten der Petter Solberg i mange år var blant verdens beste.

Allerede da Petter Sæves Waskaas var fire måneder gammel var han på sitt første rally sammen med mamma og pappa.

– Det skal bli veldig kult å kjøre rally. Når jeg ser på YouTube, er det rally det går i.

Han tror han kan dra god nytte av erfaringen fra shortcar når han mye mulig debuterer i rally i romjula.

– Jeg tror det har lært meg å kjenne bil bedre og hvor grensene går. Jeg har fått en del erfaring, selv om det naturligvis er forskjell på Shortcar og rally.

Starten i den nye grenen blir roligere rent fartsmessig enn avslutningen i Shortcar.

– I starten kommer det ikke til å gå så fort vil jeg tro, men etterhvert vil det gå fortere. Jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet det blir testet grenser. Jeg vil nok kjøre så fort bilen går etterhvert, sier han med et smil.

I rally må han få hjelp av en kartleser, en ny erfaring for 18-åringen.

– Det blir spennende. Vi skal få til et godt samarbeid.

– Hvor langt kan du nå i rally?

– Det hadde vært gøy å kunne kjempe om NM-gull, men første året blir det for tøft. Det hadde jo vært kult og vært me dinternasjonalt etterhvert. Det er det aller største målet, men vi får se hvordan ting tar i vei etterhvert, svarer Siljan-gutten.

Satsing på motorsport er krevende, både økonomisk og med tanke på tidsbruk. Både Petter og pappa Erik setter stor pris på velvillige og positive arbeidsgivere der Petter er mekanikerlærling på Autostrada, mens pappa Erik jobber for Zenith Survey.

Kan bli årets talent

Kommende mandag kjemper 18-åringen om å bli Årets bilsporttalent – Norges største og mest prestisjefylte talentkonkurranse for førere mellom 15 og 21 år. Tidligere har gode førere som Andreas Bakkerud og Thomas Bryntesson vunnet prisen.

Deltakerne, som har meldt seg på og så blitt valgt ut av en jury på bakgrunn av resultater, skal ut i test i et kjøretøy de ikke vet hva er på forhånd, gjennom et intervju og en fysisk konkurranse.

– Jeg gleder meg voldsomt, og skal gjøre mitt aller beste, sier Sæves Waskaas, som kom med da en av de andre utvalgte måtte trekke seg.

– Jeg er ikke akkurat den største favoritten, men jeg skal gjøre mitt beste, så får vi se hvor langt det rekker, sier Siljan-gutten, som startet opp med gokart som 6-åring.