Torsdag spiller gitarist Per Einar Watle fra Stathelle på Parkjazz i Skien, sammen med bandet sitt, Salto Mortale. Kvelden etter får han vite om han har vunnet pris på den andre siden av jordkloden. Klokken 22 argentinsk tid, fredag kveld, slippes vinnerne live på TV-kanalen TNT over hele Latinamerika. Da er klokken 3 natt til lørdag i Norge.

- Det er en ære å bli nominert til det man kan kalle "argentinske Grammy". Jeg kjenner ikke til de to andre nominerte, men tror vårt album er såpass spesielt, at vi kan ha en sjanse til å vinne, sier Per Einar Watle, og legger til:

- Det er musikkindustrien i Argentina som avgjør hvem vinnerne blir.

- Argentinerne digger Anne Gravir Klykken

Premios Gardel er oppkalt etter Argentinas store tangostjerne, Carlos Gardel. Sammen med Chango Spasiuk, som har vunnet flere latinamerikanske priser, er han nominert i klassen Årets Chamamé-album med utgivelsen "Hielo Azul Tierra Roja". Dagsavisens anmelder Mode Steinskjer har beskrevet albumet slik: "Hielo Azul Tierra Roja" er en imponerende innspilling, like grov og livsbejaende som den er øm og følsom..." "..Spasiuks akkordion og Watles gitar kunne knapt vært en bedre og mer naturlig match". Oversatt til norsk betyr tittelen blå is, rød jord - en metafor på kombinasjonen av de musikalske verdener som møtes. Med seg på laget har de blant annet folkemusikeren Anne Gravir Klykken, som synger på tre av låtene.

- Argentinerne blir fra seg av begeistring når de hører henne synge, sier Per Einar Watle og legger til:

- Annes norske forlkemusikk-klang vekker oppsikt der.

Var fan

Chamamé er en musikksjanger som oppsto i Nordøst-Argentina og argentinske Mesopotamia. I 2020 ble chamamé satt på Unescos kulturarvliste.

Per Einar Watle hadde vært stor fan av Chango Spasiuk i mange år, før de møttes og spilte inn albumet sammen.

Spasiuk er stor i hele Latin-Amerika. I 2015 spilte han på musikkfestivalen Oslo World Music. Per Einar Watles forfatterkone, Veronica Salinas, er født og oppvokst i Argentina. Hun gikk opp til scenen og ga Chango Spasiuk et album av Salto Mortale og Per Einar Watle trio, sammen med et personlig kort.

- Jeg har aldri fått vite hva som sto på det, men kortet var såpass flott at jeg fikk møte Chango etter en konsert han hadde i Argentina i 2018. "La oss samarbeide", sa han til meg.

Slik ble albumet "Hielo azul tierra roja" til.

- Det har blitt et samarbeid over alle grenser, sier Per Einar Watle, som snart kan ha Argentinas største musikkpris på peishylla.