For noen betyr det at pengene er på konto. Andre må vente helt til høsten på skattepengene.

Fra torsdag 18. juni varsler Skatteetaten deg om at skatteoppgjøret ditt er tilgjengelig, på sms eller e-post. 

 – I løpet av 18. og 19. juni vil alle som får oppgjør i juni ha fått varsel om dette fra oss. De fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret sitt i juni. 24. juni er første offisielle oppgjørsdato i år, og de som har penger til gode vil få pengene på konto fra 24. juni, uttaler Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten, til NRK.no.

- Blir løpende behandlet

For dem som ikke får pengene nå, må belage seg på å vente en stund.

– De som ikke får skatteoppgjøret i juni, vil få det tidligst 5. august. Selvangivelsene blir løpende behandlet, og mellom 5. august og 14. oktober sendes skatteoppgjørene ut så snart de er klare, sier Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

De som har en mer komplisert selvangivelse med flere vedlegg, må belage seg på å vente litt til.

 – Det er vanskelig for skattemyndighetene å vite akkurat når den enkeltes skatteoppgjør er ferdig, simpelthen fordi man på forhånd ikke vet når jobben med å ligne deg er ferdig, forklarer Lothe.

Derfor må du vente

Her er noen av de vanligste årsakene til at du må vente på oppgjøret ditt, ifølge Skatteetaten:

Du er oppført med feil kontaktinformasjon. Sjekk dette på norge.no.

Du er næringsdrivende, eller ektefelle av næringsdrivende. Det gjelder også næringsdrivende som er registrerte e-brukere. Denne gruppen får oppgjøret sitt tidligst 5. august og senest 14. oktober.

Du er lønnstaker/pensjonist og leverte selvangivelsen på papir. Da får du skatteoppgjøret tidligst 5. august og senest 14. oktober.

Du er lønnstaker/pensjonist som har søkt om utsettelse for å levere selvangivelsen.

Du har benyttet deg av leveringsfritaket, men sendt inn vedlegg til selvangivelsen på papir i tillegg.

Du har ikke oppgitt boligopplysninger i selvangivelsen din. Dette kan du sjekke opp og rette selv.

Du og ektefellen din liknes sammen, og din ektefelles selvangivelse krever manuell saksbehandling. Ektefeller ikke får skatteoppgjøret sitt før begges selvangivelser er ferdig.

Din selvangivelse er tatt ut i kontroll. Skatteetaten tar stikkprøver, og disse er altså tilfeldig valgte selvangivelser.