(TB.no) – Ja, det er ganske tidlig. Mye tidligere enn i fjor, sier Jacobsen på telefon til Tønsbergs Blad.

Når sola begynner å varme litt i mars, drar han ut på tur for å se etter årets første hoggorm. Men på grunn av nattefrosten den siste uka hadde ikke Jacobsen de store forventningene da han la ut på tur i Moutmarka fredag formiddag.

– Jeg har drevet med dette i 40 år, så jeg vet hvor jeg skal lete. Jeg tenkte at det kanskje var litt tidlig må, men plutselig fant jeg en. Den lå og solte seg og sparte energi.

Lader batteriene

Jacobsen forteller at hoggormen oppfører seg svært annerledes på denne tiden av året i forhold til på sommeren.

– Nå har de flatt batteri og må ligge i varmen for å lade. Hadde det vært sommer hadde den ikke blitt liggende stille da jeg nærmet meg, men kjent vibrasjonen i bakken og stukket av.

Ormen var en hunne på 75 centimeter. På spørsmål om hvilken følelse han fikk da han fant årets første eksemplar av arten, svarer han:

– Jeg ble skikkelig glad, sier Jacobsen.

Forsiktig plukket han opp ormen for å ta noen bilder, før han forsiktig la den på plass igjen.

– Den freste ikke, men prøvde å hugge meg. Den var nok litt lat, men det er ikke så rart siden den knapt har fått av seg nattlua.

- Jeg er litt gæren

– Det er jo ganske sprekt å plukke opp en hoggorm. Du er ikke redd?

– Sprekt eller dumt. Det spørs hvem du spør. Jeg er kanskje litt gæren, men keg føler meg ganske sikker på ormen og vet ganske godt hvordan jeg skal ta i den. Men jeg anbefaler ingen å gjøre det samme, sier han og legger til at han selv ble bitt av hoggorm for noen år siden.

– Den tømte all giften sin i meg. Jeg lå på intensiven i ett døgn etter det, foreller Jacobsen.

Pass på

– Er det slik at folk bør være obs når de er ute på tur nå?

– Ja, sånn uten at jeg skal komme med noe skremsel, så er nok dette den verste tiden. Ormen ligger rolig og sparer energi. Den lader i sola og rikker ikke på seg med mindre den må. Da er det lett å gå seg rett på den, for den forflytter seg ikke selv om den kjenner vibrasjonene av oss når vi kommer gående.

Det kan også være skummelt for hund og andre nysgjerrige dyr.

– De kan stikke nesa borti og kan bli bitt. Heldigvis har hund et iboende instinkt som gjør at de sjeldent finner det interessant å snuse på orm, men det er greit å være obs.