De aller beste tilbudene får dem som greier å komme seg opp om morgenen og på enkelte tilbud kan du spare flere tusen kroner. De fleste butikkene åpner allerede klokken sju på morgenen denne dagen.

Hos noen gjelder «early bird» tilbudene fram til klokken ti, mens andre gir seg en time tidligere.

De første timene velger noen butikker å prise ned alle varene og for eksempel Dressmann har 40 prosent avslag på hele butikken fram til klokken ti både på Brotorvet og Down Town, mens det gjelder til klokken ni på Herkules.

Trenger du et nytt bestikk kan du spare 2000 kroner på å kjøpe det hos Christiania glassmagasin på Brotorvet mellom klokken sju og ni på fredag.

Butikken på Stathelle selger tre forskjellige bestikk som tidligere har kostet 2599 kroner med 2000 kroner i avslag, altså 599 kroner. Det er ikke kjent om tilbudet også gjelder kjedens andre butikker.

Et annet tilbud som river litt i det samme senteret er ullkåper fra butikken Fransa. De har tidligere kostet 1699,95 og selges nå ut til 399 kroner.

Sjekk dette

Ivrige nordmenn kommer til å bruke 3,8 milliarder kroner på Black Friday. Forbrukertilsynet advarer mot tilbud som ikke er like gode som de markedsføres som.

I sin Black Friday-veileder ber de nordmenn på leting etter kupp om å puste med magen, holde hodet kaldt og ikke stole blindt på markedsføringen og rabattene.

For selv om det står både 30, 50 og 70 prosent rabatt på akkurat den stavmikseren eller de skiskoene som du er ute etter, betyr det ikke at varene ikke selges enda billigere i en annen butikk.

Avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet mener det er nødvendig å gi kundene veiledning. Gjennom flere år har tilsynet erfart at noe av Black Friday-markedsføringen er villedende.

– Det typiske er at prisen ikke er satt ned, og at det er feil førpris som oppgis. Forbrukerne kan da bli villedet til å tro at de gjør et veldig godt kjøp, uten at det er tilfelle, sier han til NTB.

Rabatt på leker

Likevel er det mange virkelig gode kjøp, spesielt kan det være en del å spare på julegavene til barna.

Yes vi leker på Down Town og Brotorvet starter dagen med 30 prosent på alle varer fram til klokken ti, og 20 prosent etter det.

Extra Leker på Rødmyr har 25 prosent på Lego fram til klokken ti og 25 prosent på Playmobil, Brio og Nerf hele dagen, mens Lekia på Porselensfabrikken har 25 prosent på alle varer både fredag og lørdag.

Når det gjelder elektronikk fra aktører som Power og Elkjøp lønner deg seg å følge med på nettet. De lanserer sine beste kjøp på egne nettsider. Det samme gjelder sportsbutikkene bortsett fra lokale Sport 1 på Arkaden i Skien som slår til med 25 prosent avslag på hele butikken.

Det er slettes ikke bare julegaver som lokker til kupp-priser. De fleste bransjer lokker med spesielt gode priser denne dagen. Maxbo har for eksempel tilbud på vinduer til 60 prosent rabatt til og med enkelte bilbutikker reklamerer med Black Friday.