69 år gamle Madsen har ikke noen egen parkeringsplass utenfor huset sitt i Øvre Elvegate i Skien. Derfor pleier han å parkere bilen langs veien et stykke unna, på den andre siden av gata fra noen nabohus. Det har gått bra i mange år, inntil han nylig fikk streng beskjed av naboene om å flytte bilen sin.

– FLYTT DEG

– Jeg fikk beskjed om å slutte å parkere på deres område, deres parkeringsplasser. Den kunne ikke stå der lenger, sier Madsen.

Stedet han parkerer er en lomme på den andre siden av veien fra bolighusene, ned mot jernbanelinja. Men naboene har gitt klar beskjed om for at de parkeringsplassene er private og tilhører dem.

– Det skjønte jeg ingenting av. Jeg sa at jeg ikke kom til å flytte bilen, og da truet de meg med å bestille tauebil. Jeg svarte at redningsselskaper ikke pleier å ta oppdrag med å taue bort biler på offentlig vei, sier Madsen.

BALUBA

Parkeringskrangelen har vart en god stund, og flere har meldt seg på. En annen av naboene, som har flere biler stående langs veien, har også forsøkt å jage bort Madsen. Men 69-åringen gir seg ikke. For ham har det blitt en prinsippsak om hvor mye folk kan ta seg til rette i et nabolag.

– Her er det lov å parkere for enhver som ønsker det. De påberoper seg retten til at det er de som bestemmer. Hadde det vært oppe på fortauet utenfor huset deres, hadde jeg forstått det. Men her begynner de å lage baluba fordi jeg parkerer på den andre siden av veien, klager Madsen.

VIL FORTSETTE

Flere runder med krangling førte til slutt til en opphetet konfrontasjon der Madsen følte seg utrygg. Da fikk han nok, og kontaktet kommunen for å høre deres syn på saken. Der fikk han full støtte.

– Ingeniørvesenet forklarte at siden veien er kommunal, er det fritt frem for hvem som helst å parkere der. Så det kommer jeg til å fortsette med selv om de forsøker å jage meg, sier Madsen engasjert.

– FRITT FREM FOR ALLE

Seniorrådgiver Bjarne Skauen i Skien kommune gir Madsen medhold i saken. Så sant det ikke er satt opp skilt om parkeringsrestriksjoner eller man hindrer fremkommeligheten, er det fritt frem for alle å parkere.

– Det er ingen som har noen rettigheter på parkering og kan jage andre. Det har selvfølgelig litt med hvordan man parkerer, om det er mulig å komme frem. Men i utgangspunktet det er ingen regler som nekter en å stå langs en offentlig vei, hvis du ikke stenger en avkjørsel. Da kan politiet eller parkeringsordningen se på det, sier Skauen.

– Kan noen legge beslag på parkeringsplasser langs en offentlig vei?

– Nei, absolutt ikke. De har ingen rettigheter til det. Men man bør jo uansett tenke litt og vise hensyn, sier Skauen.

Kommunen får stadig henvendelser fra naboer som krangler om parkering, spesielt hvis noen parkerer langs andres eiendom.

– Vi får noen henvendelser på det. Det handler ofte om at folk stiller seg sånn til at det ikke er så enkelt å komme seg frem, spesielt på vinteren. Andre irriterer seg over besøkende som parkere langs deres eiendom. Det kan være noe man synes er riktig, som ikke har noe med lovverket å gjøre, sier Skauen.