Gå til sidens hovedinnhold

- Panikk kan være farligere enn virus

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå gjelder det ikke å få panikk. Koronaviruset ryster verden. Ikke, egentlig i kraft av antallet syke og døde, som fortsatt ligger under en vanlig influensaepidemi, men i kraft av forventningene til hva som kan komme. Som ingen av oss vet helt sikkert fasiten på.

Bildene fikk jeg tilsendt fra en TA-leser som var ute og reiste i helgen.

Og mediene får, som vanlig, skylden for mye. Og har litt skyld også. Men dilemmaet er at om man omtaler dette for lite, så kan det fort virke som om man holder noe hemmelig. Dessuten får man neppe folk til å ta de forholdsreglene de bør om ikke mediene er tydelige. Og om man rapporterer for mye, så sprer man fort panikk. Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen, hadde en interessant gjennomgang av dette i forhold til tidligere epidemier av ulik karakter. Som den gangen helseminister Bjarne Håkon Hanssen i 2010 fortalte at «13.000 nordmenn kan dø». Og det ble førstesider i landets mest tabloide aviser. Siden internett gjør at man rapporterer nyhetene løpende, så er heller ikke behovet for en «annerledes vinkling» så stor. Olufsen skriver i Medier24:

«De siste to ukene byr på gjenhør med myten om medieskapt pandemi-hysteri, men dette er langt fra tilfelle. Journalistikken har forandret seg i betydelig grad det siste tiåret. Før handlet mye av journalistikken om å finne neste dags vinkel på historien. Nå er det evige maset om vinkling nesten borte. Alt handler om direkte formidling av hendelser og faktabasert informasjon».

Den siste uken har jeg fått ulike henvendelser fra gode folk om TAs dekning. En var opptatt at antallet respiratorer i Norge er for få og myndighetene må sporenstreks gå til anskaffelse av flere. En annen var opptatt av at vi nå slett ikke må bidra til at folk bli paniske, fordi influensa dreper folk i ulike former hvert år. Dette er ikke så lett som det kan høres ut til. Og det finnes mange som har sterke meninger, enten de er basert på faktum, eller det er basert på en cocktail av fordommer, myter og løpende nyheter og «fake news».

Det ser ut til at Kina er i ferd med å få en viss kontroll med spredningen av viruset i sitt land, mens Sør-Korea har fått en oppblomstring og stadig flere dødsfall. Mye tyder på at Kinas ikke-demokratiske styresett, etter som den første fornektelsen var over, har vist seg å være ganske effektiv mot økende spredning. Mens Sør-Korea og andre land, har store problemer med å innføre tilsvarende knallharde restriksjoner. Meldinger i helgen gikk ut på at myndighetene nærmest ber på siden knær at folk holde seg inne. Mens mange i Kina ser ut som de ikke slipper ut, uansett hva de vil.

Jeg husker i alle fall godt et kort nyhetsinnslag fra svineinfluensa-tiden. Der det var en helsestasjon i Norge som ga Tamiflu-vaksine, køen og pågangen var stor, og en kar så ut, på bildeinnslaget, til å skubbe andre folk i køen til side for å komme først selv. Da fikk jeg i alle fall følelsen av hva som kan skje når panikk, dårlig dømmekraft og egoisme blir blandet sammen i en farlig miks. Men jeg har respekt for at dette viruset framkaller frykt og at folk er engstelige. Samtidig så må man altså ikke miste perspektivene. Ingen er tjent med panikk. Eller som en skrev til meg: «alle dør av noe - og den største epidemien er alderdom». At folk stadig blir eldre har vært et faktum, nærmest uten unntak, de siste 1000 årene. Men vi kan jo ikke advare folk mot å leve lenge, siden det ganske utvilsomt ender med den sikre død?

Få ikke panikk, vask hendene godt, oppsøk lege om du blir syk. Det vil nok gå bra dette også. For om panikken begynner å smitte, kan det være verre enn koronavirus.