Gå til sidens hovedinnhold

Aristoteles Sokrates, nå må du slutte å pille deg i nesen

Endelig er fredagen her. Dette er ikke hvilken som helst fredag, nei det er den midterste av de fem fredagene som forsynet har vært så utsøkt rause med å utstyre januar 2016 med.

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå er det ikke et så sjelden fenomen som man kanskje skulle tro, det å ha fem fredager i en måned altså. Det skjer igjen i april, i juli, i september og faktisk også i desember.

Men det spiller ikke noen rolle om det skjer andre måneder i år, det viktige er at det skjer nå.

Amatørenes sesong, utelivets svar på «Silly season», på utestedene er over. Siste halvdel av november og desember fram til jul kan være krevende for dem som måtte foretrekke å nyte sin bayer i en conditionert atmosfære. Da er det mye rart å se. Og høre. Men nå har alle som gikk bananas før jul fått sove ut og er tilbake foran tv-skjermen og en passende gullrekke, om de har betalt lisens. Man kan si hva man vil om de andre kanalene, men det ser ut til at NRK har jerngrepet om fredagen i så stor grad at TV2s senfredag-karer, Numme og han andre, feirer fredag, landet rundt, alle andre dager.

Dem om det.

I dag er det 110 år siden Onassis ble født. De fleste husker den greske rederen som giftet seg, etterhvert, med den amerikanske president-enken, Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis. Men han hadde intime forhold til den verdensberømte operasangerinnen Maria Callas og kanskje Marilyn Monroe også. De to som vel muligens var i hver sin ende av underholdningsindustrien.

Men poenget mitt var i grunn ikke akkurat det, men at Onassis, «sjaven», hadde to fornavn. Han het, siger og skriver, Aristoteles Sokrates.

Du bør ha litt å fare med, rent intellektuelt, rent filosofisk, om du går rundt og heter Aristoteles Sokrates. Og jeg er ikke helt sikker på at sitatet fra hans mor «Aristoteles Sokrates, nå må du slutte å pille deg i nesen» - vil virke så tilforlatelig heller, selv om det muligens ble sagt rundt 1912.

På den annen side brukte de jo et helt annet språk den gangen, som ikke bare var gresk for de fleste, det var gresk for alle.

Han ble forresten født i det som i dag er Izmir i Tyrkia, der mange nordmenn har slikket sol og nytt den generøse varmen.

Men den godeste Aristoteles Sokrates, døde allerede i 1975, så han har vært gresk historie lenge, i drøye 40 år. Og det var dagens lille innsats for folkeopplysningens edle tjeneste.

Resten av dagen tror jeg rett og slett jeg skal kaste bort på tull og tøys og skrøner om skotsk tredjedivisjonsfotball. Som med passende akkompagnement i form av vått og tørt er noe av det mest riktige å gjøre på en feiende flott fredag, slik jeg ser det.

Fuktig kan den bli også.

Og med disse ord erklæres fredagen for åpnet som en gresk rederkonto. Måtte den bli til velsignelse både i Hellas, Tyrkia og Telemark.