Pigs in the dekks in Iran?

Av
Publisert

Vinterdekk, hele ritualet rundt dette, har typiske maskuline trekk. Dette er et tema som gamlekarene i badstuen i Fritidsparken og Gulsethallen legger ansiktet i dype, alvorlige folder når de diskuterer. Hver lille nyanse må analyseres på det mest grundige, piggdekk eller ikke, sånn og slik og firehjulstrekk og isete bakker og turer på hytta. Og i fjor da Per Sandberg, med ny kjæreste, fortalte til Aftenposten at han skulle eksportere piggdekk til Iran ble det ny energi i diskusjonen.

Mandag kveld fikk alle frammøtte på Mandagsforedraget et innblikk i forskjellen på menn og kvinner fra en annen vinkel enn den som omhandler hvordan bilen er skodd når vinteren kommer. Frode Thuen synliggjorde i sitt foredrag mye som jeg rett og slett ikke ante. Det handler om hvordan man, eller menn, reagerer på partnerens ulike former for kommunikasjon. Som om man kommer hjem og fruen er sur fordi man kommer sent. Da må du holde tungen rett i munnen, ikke bare i rett munn, og svare omtrent slik: «Kjære, jeg beklager det, det var dumt og jeg er lei meg for at jeg ikke ringte og sa fra at det var snøstorm og jeg hadde sommerdekk». Da har du i det minste litt bedre sjanse enn en snøballs sjanse i hel ... å komme ut av det hele i god behold.

Snø altså. Tirsdag våknet man i store deler av Vest-Telemark til veier med solide mengder snø. Biler sto fast, biler kjørte utfor og hovedveien ble stengt ved Bøgrend. Så det er på høy tid å skifte dekk. Og da kan menn være menn. En av de få gangene i året der menns eksistensberettigelse er noenlunde uimotsagt.

Selv kjører jeg piggfritt. Men helst kjører jeg ikke. Jeg synes alltid det er stas om det går mange dager, der jeg klarer meg uten bil. Mye i Grenland er i gangavstand. I alle fall om man liker å gå. I Vest-Telemark er det noe tyngre, det skal jeg være den første til å innrømme. Om man bor i Rauland og jobber i Seljord så spiser det nok opp litt vel mye av livet om man trasker fram og tilbake til jobb. Og holder man til i disse områdene bør man også ha lagt om til vinterdekk for lengst. Selv om du ikke bruker piggdekk, så bør du som et minimum ha tre millimeter mønsterdybde. NAF anbefaler fem millimeter. Holder man seg piggfri bestemmer man selv når man legger om. Mens piggdekk skal ikke på før 1. november. Og ikke stå på etter første mandag etter andre påskedag. Skulle nesten tro dette med piggdekk var i bibelen: «Første mandag etter andre påskedag – etter fullmåne».

Visste du forresten at piggdekk er brukt lovlig både i Danmark, Tyskland, Finland, Litauen, Sverige, Sveits og Østerrike.

Og da er vi tilbake til Per Sandberg, den tidligere Frp-kronprinsen som sammen med sin elskede, Bahareh Letnes (hun het forresten Bahareh Heidari Nasser-rad før), skulle starte med eksport av piggdekk til Iran.

Mange husker NRKs Odd Grythe som skulle intervjue Barbie Benton, som kom forsinket til studio på grunn av snøstorm i Oslo. Hun forklarte at hun hadde kjørt gjennom «snow storm» og Grythe slo til:

«Did you have pigs in your dekks?».

Frøken Benton svarte:

«Pardon me, I don't know that expression».

Norge sto stille av latter og Grythe smilte som han pleide.

Får håpe Sandberg er bedre i engelsk. For i Iran bruker de neppe pigs in the dekks.

Artikkeltags