Tropisk villskap i Grenland

Det var ganske ville tilstander i Telemark noen timer søndag ettermiddag. Trær blåste ned, gater ble til elver og og de mørke skyene tømte seg som en foss fra himmelen.
Av
Publisert

Selv trakset jeg rundt i gatene i Skien, vasset faktisk rundt. Jeg så mange synes det var en morsom opplevelse - og uværet var over omtrent like brått som det kom. Kvelden ble en sommerkveld i verdensklasse - og man kunne nynne "Fager kveldsol smiler" - da den varme planeten (eller hva det er) gikk til ro.  Og varmerekorder har blitt slått i fleng i helgen. Og da snakker jeg ikke, først og fremst, de 18 gradene som ble målt i går på Svea, ved Gråten, i Skienselva. Også kalt Porsgrunnselva, Gråtenelva, Skiensfjorden og Langesundsfjorden. Det siste står faktisk på et gammelt kart om fjorden som går opp til Skien sentrum. Jeg snakker ikke engang om alle de fantastiske plassene i Telemark som hadde over 30 grader.

Det er andre varmerekorder jeg tenker på. Landet rundt tikket det inn temperaturer på over 34 grader. Og også over 35 grader. De fleste husker sikkert den legendariske, nesten 50 år gamle rekorden fra Nesbyen i Hallingdalen. Der ble det målt 35,6 grader 20. juni 1970. Men lørdag ble det målt akkurat like mye i Laksfors i Grane kommune i Nordland. Og det er det varmeste som noensinne er målt i Norge i juli. Den rekorden har altså Nordland fylke nå.

Riktignok tror jeg det var like varmt da jeg trasket opp Bandakslia i Tokke i fjor på en viss gåtur, men akkurat der hadde typisk nok ikke Meteorologisk institutt målestasjon. Forresten har jeg fått med meg at en del mennesker har hatt noen ulidelig varme netter i bobil i det siste. I Skien var i alle fall temperaturen 30 grader før «Reiseradioen» begynte lørdag morgen. Jeg så forresten et morsomt skilt, påsatt en bobil, på Osebro i Porsgrunn lørdag. Der stor det klart og tydelig at dette var en «pensjonistkuvøse».

Når det gjelder rekorder så sjekket jeg søndag litt før klokken 16.00. Da var det ikke mer (!) enn 34 grader i Laksfors, så det ble neppe rekord denne gagen. Forresten så er ordføreren i Nesbyen, Tore Haraldset, redd for å miste rekorden som har smykket stasjonsbyen i 49 år. Han sa til VG i går: «Vi skal kjempe for å ta rekorden tilbake til Nesbyen, hvis Laksfors stjeler den fra oss». Nøyaktig hvordan han ser for seg kampen er litt uklart. Kanskje som valgkamp?

Laksfors ligger altså i Nordland. Topptemperaturen et annet sted nordpå, i Vardø, var 7,5 grader. Det sier ganske mye om hvor langt landet vårt er. Og hvor store avstander det er i Nord-Norge, både i kilometer og celsius. Og vi sender både de beste ønsker og varme tanker til Øst-Finnmark. Og så må vi vel bare se det i øynene. Vi får det været vi får. Og med klimakrise og andre bevegelser, så får vi det visst i rikelig monn også. Søndag ettermiddag fikk vi det i kanskje litt store mengder.  Ha en god uke.

Artikkeltags