54254 bra folk i Norge sov dårlig i natt

Av
Publisert

Sov du dårlig i natt? Eller godt, men for lite?

Du er ikke alene om det. Valgnatten kan ofte være spennende. Men egentlig ikke så voldsomt for de fleste av oss, når det kommer til stykket.

Det mest spennende er nok for de 23 258 kvinnene og 30 996 mennene, til sammen 54 254, som sto på valg i går kveld. Noen av dem har hatt en spesiell god natt – og da antyder jeg slett ikke tverrpolitisk koalisjonserotikk.

Da Stortinget 8. juni 2017 vedtok sammenslåing av 121 kommuner til 47 nye kommuner, la man også til rette for en enda mer spennende valgnatt. For det er mange steder som skal styres av helt andre folk enn tidligere. På godt og vondt. Det kan sikkert være krevende noen steder om det er folk fra nabobygda og fra et annet parti som plutselig blir ordfører i ens egen bygd.

Det er på godt der slike sammenslåinger er trygt forankret i flertallet av folket. Men kanskje på vondt fordi nærhet mellom folkevalgte og velgere er en god ting og det er trist når man mister det. Lengre avstander avmaktsfølelse hos folk.

Men vi får la det ligge nå. I vårt området var det bare fylkestingsvalget og Sauherad-Bø-valget som var direkte påvirket av disse sammenslåingen og der ser det ut som Siri Blichfeldt Dyrland kan bli ny ordfører. Da vil hennes gode egenskaper som en samlende person komme til nytte.

Absolutt alle valgene i Norge siden krigen har gjort Arbeiderpartiet til det største partiet. Det er ofte mye snakk om hvor dårlige valg Ap har gjort, også i år. Men man må ikke glemme at realiteten er at de likevel har gjort best valg av alle partiene, hvert eneste valg siden 1945. Høyre har vanligvis vært det nest største partiet, men både i valget i 1993 (Sp) og i 1997-2005-2009 (Frp) var andre større enn Høyre.

Og vi er mange som husker at Frp-folk tidvis, ofte i irritasjon over Venstre og KrF, har med stadig kraftigere stemmer ymtet frampå betydelig høyere sperregrense enn fire prosent.

Jeg har sågar lest forslag om ti prosent. Nå er det ikke sperregrense i lokalvalg, men mon tro om Frp kommer til å kjempe for en sperregrense på ti prosent før valget i 2021. Det er, i beste fall, en modig strategi.

Det finnes forresten land som har ti prosent sperregrense til parlamentsvalget. Som Tyrkia. Jeg antar det i sin tid ble gjort for å holde kurderne lengst mulig borte fra parlamentet, men det er forholdsvis få politiske miljøer i Norge som framholder Tyrkia som et demokratisk forbilde for oss.

Det beste og viktigste med valget er at det går fredelig for seg og at folk flest tar del i det. Og så vet vi at dagene og ukene med hektisk hestehandel og friske lokale fraspark, kommer til å bli mange fra i dag.

Den canadiske forfatteren Laurence J. Peter skrev en gang: «Demokrati er et system som gir folket rett til å velge hvem som skal få skylden». Det er noe sant i det.

Men enda mer sant er det at om vi nå blir sittende med ubrukelige folkevalgte i våre 17 kommuner i Telemark og i det nye skrivebordsfylket Vestfold-Telemark så er det i grunn først og fremst vår egen feil.

Artikkeltags