Frp'ere, vil dere virkelig gi en stemme til SV?

Av
Publisert

På valgdagen kan det være interessant å se på et demokratisk system i krise. Det britiske. Det er mer enn tre år siden flertallet i befolkningen stemte for at Storbritannia skulle ut av EU. Men de er fortsatt medlemmer. Man kan gjerne si, slik flere undersøkelser har vist, at det faktiske flertallet i Storbritannia egentlig ville fortsette som medlemmer av EU, men de som var for klarte ikke å mobilisere så mye som de som var imot. Og det var så elendig vær den junidagen i 2016. Så egentlig er flertallet av britene for å bli i EU.

Men det hjelper ikke. Spør man befolkningen i en slik avstemning så bør man også respektere svaret. Uansett hvor mye trøbbel det er. At Underhuset har sagt nei til å gå ut av EU uten en avtale, er dårlig nytt for statsminister Boris Johnson. Som neppe er i stand til å forhandle fram en bedre avtale enn den Underhuset også har sagt nei til. Men britene – og EU – bør klare å få til en avtale som både ivaretar interessene på begge sider og hindrer kaos i Europa, samtidig som man respekterer flertallet fra 2016. Og da er man antakelig ganske nær den typen avtale som Norge har.

Læringen som vi i Norge bør ta med oss fra dette er, at når man ikke stemmer, så gir man egentlig en stemme til dem man er mest uenige med. Man styrker dem man ikke liker. Sånn er det også her. Om du tenker på å stemme Frp, men ikke gidder å møte opp, så har du på en måte styrket SV og Ap. Så det er bare å komme seg av gårde.

Jeg avla min stemme på Gimsøy, altså Gjemsø, skole i går ettermiddag (bildet). Jeg synes det var litt flott å kunne bidra til demokratiet på denne måten. Jeg både førte opp noen slengere og krysset på noen. Det betyr neppe så mye, men jeg liker tanken på at jeg er med å bestemme hvordan Skien bystyre og Telemark/Vestfold skal styres framover.

Kaoset i Storbritannia kommer ganske sikkert til å fortsette denne uken. Boris Johnson er ganske vingeklippet, men prøver å late som om han har en slags kontroll over det hele. Det har han neppe. Han var på mange måter med på å sabotere den forrige statsminister Theresa May og får nå smake litt av sin egen medisin.

Men de hovedansvarlige for kaoset, om mange ulike målinger stemmer, er nok dem som egentlig ville stemme fortsatt ja til EU, men i stedet for å gjøre plikten sin, lå og dro seg på sofaen. Heller satt på puben. Og jamrer seg nå i ettertid. De, mer enn både høyreradikale Tory’er og halvmarxistiske Labour’folk burde i grunn skamme seg. La ikke den typen skam treffe deg. Du har fortsatt sjansen, helt til klokken 20.00 i kveld.

Artikkeltags