Uforståelige prisforskjeller

Hvorfor koster den ene nesten 20 prosent mer enn den andre?
Av
Publisert

Noen prisforskjeller er logiske. Lett å skjønne. Jeg forstår at man må ha mer for å servere en flaske vin på restaurant, enn det koster å kjøpe den samme flasken på Polet. Selv om jeg noen ganger stusser over at noen restauranteiere tar i bruk «fire-gangen». Og jeg har sans for en restaurant jeg var innom i Bergen der de hadde fast påslag: 200 kroner per flaske vin. Det vil si at dyr vin blir, relativt sett, noe billigere. En god vin til, la oss si, 300 kroner på Polet, koster 500 kroner på denne restauranten. Mye penger, selvfølgelig - men ikke 900 eller 1200 som andre tar.

Men det var i grunn noen andre prisforskjeller jeg primært tenkte på. Jeg skulle handle smør i butikken. Godt smør, eller bondesmør som vi kaller det. Jeg trengte en kvart kilo og skulle, slik jeg pleier, forsyne meg med den enkle pakken, innpakket i aluminiumsfolie. Jeg har, på instinkt, alltid følt meg overbevist om at den er billigst. Men så kastet jeg et blikk på bordmodellen, av akkurat samme smøret. Litt mer praktisk og mer påkostet emballasje. Og den kostet altså omtrent 20 prosent mindre. Det var ikke tilbud, det var ikke vektforskjell, det var i grunn ikke noe som skilte de to, så vidt jeg kunne forstå, annet enn at den med best emballasje kostet vesentlig mindre. 99.60 mot 118 kroner for kiloen. I samme butikken. Fra samme produsenten. Med samme innholdet. I akkurat samme porsjon.

Jeg har jo, når sant skal sies, ofte irritert meg på at en halv liter vann med kullsyre, koster mer enn halvannen liter vann med kullsyre. Selv om det er nøyaktig samme merke, samme smak og samme produsent. Man må kanskje betale 17 kroner for en halvliter, men om man vil ha en halvannen liter, så kan plutselig prisen være rundt ti kroner. Det har jeg sett så mange ganger at jeg nesten er blitt blind for fenomenet. Men det er jo rart, det også.

Jeg har også sans for butikken «Holdbart». Og jeg synes det var strålende da jeg så at de hadde øl på tilbud også. Et øl jeg liker spesielt godt er Buttenheimer Kellerbier. Nydelig øl. Det kostet 49,- på Holdbart. Da jeg sjekket hva det kostet på Polet, var det mindre. Til gjengjeld var det gått ut av sortimentet til Vinmonopolet, så da får vi la «nåde gå for rett» i den saken.

Men Tine, eller Rema 1000, har noe å svare for. Driver de rett og slett og leker med kundene, lurer kundene, eller er det bare en tilfeldighet? Eller enda mer enn det, er det rett og slett en feil?

Jeg ble i alle fall smørblid, siden jeg fikk tak i den beste, og billigste, innpakningen.

Artikkeltags