Benk-skam: Han burde skamme seg...

Av
Publisert

Vi har hatt en runde med flyskam, dieselskam og cruise-skam i den senere tiden. Det vil altså si at vi angivelig skal skamme oss om vi flyr, kjører dieselbil eller reiser på cruise.

I tillegg har vi de siste dagene også fått solskam. (Det dukket opp i forbindelse med «rekordjakten» på varme sommertemperaturer).

Mulig at noen mener at man skal sitte inne og okke seg over klimakrisen i stedet for å nyte sommeren. Det mener jeg er så dumt at det grenser til en egen skam-kategori. 

Det finnes mange grunner til å skamme seg. Men det er nærmest ikke grenser for hvor skamfulle man er blitt i det siste. Spesielt har jeg sett at enkelte deler ut skammens fordømmelse til alle som ikke gjør og mener det samme som de selv. 

Jeg leste om en som var misfornøyd med noen benker som var satt ut, som vedkommende ikke likte og da mente han: «Kommunen burde skamme seg». Tja, selv om jeg, eller du, ikke liker benkene som står i byen, så er det ikke sikkert at det er beheftet med skam. Eller er det det som heter benk-skam?Jeg vet ikke om det var NRK-serien «Skam», som førte til denne voldsomme oppblomstringen av skam-begrepet. Det er omtrent som algeoppblomstringen i Mjøsa. Alt som på et eller annen vis kan kritiseres, skal altså føre til skam.

Når noe er vanskelig er det bare å ile til oppslagsverkene.

Skam er altså, ifølge de lærde en «…følelse av bevisstheten eller forståelsen av vanære, unåde eller fordømmelse».

Man kan lese at skam er et tysk låneord, kommer fra «scham» som igjen kom fra «scama». Og det betydde altså skjendighet, beskjemmelse eller skamfølelse.

Skam opplever man vel når man gjør noe svært dumt selv, innser det og skammer seg inderlig over det. «At dåkk ikke skjemmes», sa Halvdan Sivertsen på en konsert, da han ville at karene skulle synge en tone og kvinnene en annen.

Karene traff ikke spesielt godt.

Skam og løgn henger sammen. Og jeg har stor sans for et gammelt ordtak, eller uttrykk, som skal stamme fra Telemark. Det går omtrent slik som dette: «Når du lyg og eg veit at du lyg – og du veit at eg veit at du lyg – og du fortsatt lyg – ja då er du litt av ein jævel».

Slike kjeltringer finnes det noen av. 

Dessverre er jeg usikker på om mannen som bor i 1600 Pennsylvania Avenue i Washington D.C. leser TA. For han burde skamme seg.

Artikkeltags