Gå til sidens hovedinnhold

Uviss skjebne etter vedtaket

Artikkelen er over 13 år gammel

Styret i Blefjell sykehus vedtok i går «bare» å spare 23 millioner kroner. Det redder foreløpig føden og akutten, men om Helse Sør-Øst ikke godtar vedtaket, frykter sykehusaksjonistene at alt er fritt vilt igjen.

Nestleder i styret, Olav Forberg, følte seg som en marionett i går.

- Dette er et spill, og vi er marionetter for våre eiere. Gjør vi noe konkret blir vi bare overstyrt av statsrådene eller eieren, sier han. I den grad styret ikke hører på eierens balansekrav er Forberg enig i at det utøves sivil ulydighet når gårsdagens vedtak ble som det ble.

KOM PÅ BANEN SELV

Styret i Blefjell sykehus vedtok nemlig å blåse i balansekravet fra Helse Sør-Øst. De sparer inn 23 millioner kroner via ostehøvelprinsippet i 2008 og legger ned 18 årsverk og 18 sengeposter. Sparekravet fra Helse Sør-Øst er 53 millioner. Styret bestemte at det endelige resultatkravet for 2008 først skal fastsettes 15. januar neste år. Men innen den tid kan mye skje. Med sitt ferske vedtak signaliserer styret at det ikke er mer å hente - hvis styret skal holde seg innenfor Soria-Moria-erklæringen og andre krav. Forlanger Helse Sør-Øst eller helseminister Sylvia Brustad likevel balanse innen 15. januar, sier styret at da får eieren eller myndighetene selv komme på banen og erklære at både strukturendringer og nedleggelser er ok for å oppnå balanse.

- Det er umulig med balanse uten at det får katastrofale følger for lokalsykehusene i Tinn, Notodden og Kongsberg, sier styret.

VIL IKKE LEKE MER

Olav Forberg satte ord på frustrasjonen.

- Handlingsrommet er begrenset. Vi kan ikke ta rasjonelle tiltak - som balanse i budsjettet - til det er føringene bak for mange. Vi kan heller ikke starte en strukturdebatt før det åpnes for det av myndighetene. Det skal bli interessant å se hva andre helseforetak gjør når gapet mellom budsjett og faktisk forbruk viser seg. Faktum er at vi ikke vil være med på dette lenger. Opprettholdelse av tilbud og økonomisk balanse er ikke mulig å oppnå, sa han.

Styreleder Inger Johanne Stokke kalte styrejobben for «det umuliges kunst».

OPPSIGELSER

Styret bestemte også at arbeidet med balanse skulle fortsette utover i 2008 - spesielt med tanke på å få gjennomslag for en ny finansieringsmodell. I tillegg kom det krav fra ansatterepresentanter om at ingen måtte sies opp - men at de 18 årsverkene ble tatt ved naturlig avgang. Dette gikk ikke styreflertallet med på - så oppsigelser vil bli varslet fremover.

Nestleder Olav Forberg mente årets diskusjon garantert ville gjenta seg neste år - fordi det er umulig å drive et sykehus i utvikling i balanse.

- Da må man stoppe både forskning og fritt sykehusvalg. Balanse er som å skyte seg selv i foten - fordi folk ikke vil akseptere det, mente han.