- Ute av stand til å undervise

Rjukan videregående skole

Rjukan videregående skole Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Halvparten av elevene ved Rjukan videregående skole streiker i dag etter påstander om at en lærer var ute av stand til å undervise.

DEL

Rektor Olav Tov Røysland ved skolen bekrefter mandag morgen overfor TA at halvparten av skolens elever er borte i det som omtales som en spontanstreik.

KREVER EDRU LÆRERE

Ifølge rektoren har elevrådsleder Sandra Yeomans skrevet en e-post til skolen hvor påstanden om utilregnelige lærere kom frem, og at dette er grunnen til streiken.

I et brev fra elevene til skolen som TA har tilgang til, står det blant annet: Frustrasjonen har bare økt blant elevene dette halvåret. Forsøk på å snakke med skoleledelsen har med tanke på elevenes situasjon har blitt oversett. Nå er derimot elevene lei av å bli sett mellom fingrene på, og har dannet et felles opprør for å understreke vår posisjon som elever, og vårt ønske om større åpenhet og hensyn til våre ønsker. Dette har vi gjort i form av en streik av første skoledag mandag 2. januar.

- Streiken er ikke rettet mot læreren, men mot ledelsen. Dette gjelder flere skoledager og flere klasser har vært vitner. Dette er bare blitt hysjet ned av ledelsen uten noen forklaring på avlyste timer, sier Yeomans Dagbladet.

Det er ikke kjent når episoden(e) som førte til spontanstreiken skal ha skjedd, men trolig har dette skjedd før jul.

- UTE AV STAND TIL Å UNDERVISE

Elevene hevder overfor skolen at en lærer har vært ute av stand til å undervise.

Til Dagbladet forteller elevrådsleder Sandra Yeomans at de ikke opplever læreren som truende.

- Nei, det er bare det at de ikke duger til å undervise. Ved et tilfelle underviste en lærer i feil fag, for eksempel, sier elevrådsleder Yeomans.

Vi har opplevd en situasjon hvor læreren har vært ute av stand til å undervise, og vært i en utilregnelig tilstand. I situasjoner hvor dette har skjedd, står det videre i brevet.

KLAGER PÅ HÅNDTERINGEN

Elevene sier i brevet at skolen ikke har tatt dem på alvor når de har meldt om hendelsene.

I situasjoner hvor dette har skjedd, har ledelsen evne til å informere de involverte svært dårlig. Det virker ikke som om det har fått verken oppfølgning eller konsekvenser. Vi forstår at personalsaker ikke er elevenes oppgave, men vi føler vi har rett på å vite hva som skjer ved skolen vår, står det i brevet.

VIL MØTE ELEVENE

- Jeg prøver nå å få til et møte med elevrådet slik at vi kan få pratet om dette fordi det er etter min oppfatning ikke er hold i disse påstandene, sier Røysland.

Hverken rektor Røysland eller TA har klart å komme i kontakt med elevrådsleder Yeomans på telefon mandag formiddag.

- Det har versert slike påstander siden før jul, men i et møte med noen elever har jeg kommet frem til at årsaken var en annen enn rusbruk, legger rektoren til.

FYLL OG FRAVÆR

Under en skoletur til Portugal i 2007 opplevde elevene ved Rjukan videregående skole en uke fylt med fyll, fravær og flere uønskede episoder fra to lærere. Dette fikk den gang konsekvenser for de impliserte lærerne.

LES OGSÅ:- Lærere på fylla under skoletur

LES OGSÅ: Lærere avviser fyll og fravær

Gjennom samtaler TA har hatt med dem som var med på turen i 2007, ble det bekreftet at skoleturen var et mareritt for mange av 18-åringene som var vitne til en lang rekke svært uheldige episoder som utspant seg på turen. Allerede på flyet nedover ble en av lærerne så overstadig beruset at det ble svært plagsomt.

Artikkeltags