Gå til sidens hovedinnhold

Tvinges til nedleggelse, mener sykehusaksjonen

Artikkelen er over 13 år gammel

Sykehusaksjonen Notodden mener helse- og omsorgsministeren tvinger lokale foretaksstyrer til å legge ned tilbud ved lokalsykehus, fordi hun fortsetter å påpeke krav til balanse overfor helseregionene.

De mener helse- og omsorgsminister Sylvi Brustad (Ap) viser liten innsikt, når hun og regjeringen ikke griper tak i det som er hovedproblemet for lokalsykehusene.

ENDRE INNTEKTSMODELL

For at lokalsykehusene skal drives i balanse, må det gjøres endringer i dagens inntektsmodell, slik sykehusledelsen ved Blefjell Sykehus HF har uttalt.

- Hovedproblemet for lokalsykehusene i dag er feilslåtte systemer for sykehusenes inntektsgrunnlag. De særskilte forholdene som gjelder for lokalsykehus ivaretas ikke, og det gis et feilaktig bilde av lokalsykehusenes driftssituasjon, skriver Sykehusaksjonen Notodden i sin årsmøteuttalelse.

- TVINGES

Aksjonsgruppen viser til at sykehuset arbeider med tiltak som skal sikre mest mulig effektiv drift, og sykehusledelsen kan dokumentere at Blefjell er et veldrevet lokalsykehusforetak på alle områder. Når Brustad fortsetter å peke på krav til balanse overfor helseregionene, er konsekvensen at de lokale foretaksstyrene tvinges til å vurdere nedleggelser av akuttfunksjoner, fødetilbud og lokalsykehus.

ANSVARSFRASKRIVELSE

- Dette er total ansvarsfraskrivelse fra regjeringshold, og et forsøk på å rasere sykehustilbudet i distriktsnorge ved å overlate jobben til styrene i helseforetakene, mens man selv toer hendene og lar veldrevne lokalsykehus, sykehusansatte og pasienter lide, skriver Sykehusaksjonen Notodden. De krever at lokalsykehusene gis rammebetingelser som gjør det mulig å videreutvikle et trygt og forutsigbart sykehustilbud i Blefjell-området med pasienten i fokus.