Tor André (24) vil ta makta på Notodden

SATSER UNGT: 24 år gamle Tor André Ljosland fra Notodden er en av landets yngste ordførerkandidater. I helgen valgte også landsmøtet i KrF Inger Lise Hansen (25) fra Vestfold som ny nestelder.

SATSER UNGT: 24 år gamle Tor André Ljosland fra Notodden er en av landets yngste ordførerkandidater. I helgen valgte også landsmøtet i KrF Inger Lise Hansen (25) fra Vestfold som ny nestelder. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

MOLDE: 24 år gamle Tor André Ljosland er trolig Telemarks yngste ordførerkandidat, og trolig en av de yngste i landet. KrF-eren håper å kunne utfordre makta på Notodden.

DEL

- Det er klart det er spennende å være ordførerkandidat og samtidig være såpass ung. Det gir noen fordeler og det gir noen ulemper, sier Tor André Ljosland.

På landsmøtet til KrF har han nettopp vært med å sørge for at 25 år gamle Inger Lise Hansen fra Vestfold ble valgt til ny nestleder i partiet. Tidligere har han samarbeidet tett med Hansen da hun var leder for KrFU mens han var nestleder.

- Det er kjempebra at han stiller, sier Inger Lise Hansen. Hun mener Ljoslands unge alder ikke er noe problem.

VIL HA NYTT STYRE

Ljoslands største mål for høstens kommunevalg er å få byttet ut dagens styre på Notodden.

- Jeg tror Notodden vil være tjent med et nytt styre. Jeg ser for meg at partiene i sentrum går sammen og finner ut hvilken retning vi ønsker å gå videre. Om vi vil bevege oss til høyre eller venstre, sier Ljosland.

Han er heller ikke fremmed for tanken om en storkoalisjon der Arbeiderpartiet og Høyre er med.

- Jeg håper først og fremst at vi får en sterkere og større gruppe i kommunestyret fra høsten av. Det betyr av vi må få flere enn fire representanter, sier han.

IKKE HELT FERSK

24-åringen er ikke helt fersk i det politiske landskapet. Han har allerede lagt bak seg en periode i kommunestyret på Notodden. Til daglig jobber han for Coca Cola Norge, men er nå på jobbjakt i hjemfylket.

- Det har vært veldig lærerikt å sitte en periode i kommunestyret. Jeg har lært mye. Det er gøy å kunne være med på å ta beslutninger til det beste for kommunens innbyggere. At vi klarte å få til et vedtak om å bygge ny ungdomsskole i Heddal er vel det beste som har skjedd. Det er slike gjennomslag som gjør at en har lyst til å arbeide videre, sier Tor André Ljosland.

VIL HA FLERE TILBAKE

- Det er ikke økonomien som er det største problemet på Notodden. Vårt største problem er alle som er flyttet ut av kommunen. Vi har en jobb å gjøre for å få disse tilbake. Jeg tror mange ønsker å komme tilbake hvis vi klarer å skaffe interessante jobber til folk, for vi har gode tilbud i kommunen. Vi har veldig gode barnehager, vi har sykehus, vi har et fotballag som er i vinden. Det skjer mye i kulturlivet. Og ikke minst har vi bluesfestivalen. En festival som er helt uvurderlig for kommunen.

At bluesen også drar med seg et større alkoholforbruk ser ikke Ljosland på som det største problemet.

- Bluesen er først og fremst et positivt tiltak. Politiet har stort sett kontroll, sier han.

DE ELDRE I FOKUS

Eldrepolitikk og alderdom har vært i fokus på landsmøtet til KrF. Det er det også for Ljosland på Notodden.

- Det er viktig å ta tak i eldreomsorgen. Ikke minst å få flere hender inn i dette yrket og å gi de ansatte rett stillingsprosent ut i fra deres egne ønsker.

- Men det er også viktig å trekke med seg de eldre ut i arbeidslivet. De kan gå inn som ressurspersoner både i barnehager og på skolene. Det ville vært positivt både for barna og de eldre, sier Tor Andre Ljosland.

Artikkeltags