Tommy drar til Afrika for å bekjempe ebola

Til Afrika: Tommy Flåterud drar til Sierra Leone, i en gruppe som skal bygge og drifte en camp ? en del av den norske stats bidrag til bekjempelse av ebolaepidemien.

Til Afrika: Tommy Flåterud drar til Sierra Leone, i en gruppe som skal bygge og drifte en camp ? en del av den norske stats bidrag til bekjempelse av ebolaepidemien.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

NOTODDEN: Onsdag drar Notodden-mannen Tommy Flåterud (41) til Sierra Leone i Sentral-Afrika for å bidra i bekjempelsen av den fryktede ebolaepidemien.

DEL

Det største og mest aggressive ebolautbruddet man kjenner til i vår tid. Tommy drar dit midt i katastrofeområdet, til et land der epidemien ennå ikke er under kontroll – og blir med i første-teamet som skal bygge og drifte en trygg og sikker leir der norske og internasjonale helsearbeidere skal bo og arbeide.

Til daglig jobber tobarnsfaren med attføring på Nopro. Og han er leder for en av de to FiG-gruppene i Sivilforsvaret i Notodden, skriver avisa Telen.

Var på Filippinene

Han er også en av noen titalls nordmenn som er tilknyttet NST, Norwegian Support Team, som er Direktoratet for Sivilt Beredskaps gruppe for å delta i internasjonale hjelpeaksjoner ved større katastrofer.

I likhet med sivilforsvarets andre FiG-leder på Notodden, Arve Paulsen, arbeidet Tommy Flåterud to måneder tidligere i år på Filippinene etter tsunami-katastrofen der.

Flåterud kom hjem fra Filippinene 1. april tidligere i år – kort tid før ebolaepidemien dukket opp i norske medier.

Nå skal han ut igjen.

Rent vann

-Denne gangen er det et nasjonalt initiativ fra Norge og England som står bak hjelpeprosjektet. Vi skal altså bygge en stor camp, så helsearbeiderne får trygghet, et sted å bo – og med rent vann. Dette betyr hardt arbeid. Min oppgave blir først og fremst infrastruktur til vann, rensing av vann, selv om alle må gjøre alt, forteller Flåterud.

Krevende

-Det er lagt ned et stort arbeid med sikkerheten i bunnen her. Vi som reiser føler oss trygge, legger han til.

-Det blir særdeles krevende arbeid. Man hviler når man kan, og jobber til du kan sove – og så er det på'n igjen uke etter uke, forteller Flåterud.

-Du reiser altså til et sted der svært få andre ønsker å reise til akkurat nå?

-Å jobbe med humanitært arbeid interesserer meg. Da særlig internasjonalt. Det er givende. Har nok eventyrtrang, ja. Men dette er først og fremst et ønske om å bidra med humanitært arbeid. Å være med der det skjer. Der man virkelig kan gjøre en forskjell, det er både spennende og givende, mener Tommy Flåterud.

Tillitserklæring

-Dette er jo et svært spesielt oppdrag. Jeg føler det som en tillitserklæring å få være blant dem som reiser i team 1 og etablerer denne campen, sier Tommy Flåterud.

-Det hadde ikke vært mulig uten en familie i ryggen som støtter beslutningen om å dra. Jeg har også en arbeidsgiver, Nopro, som støtter opp om dette med stort engasjement og har gitt permisjon, sier Flåterud.

Ikke redd

-Vi har etter hvert fått mye god informasjon. Og det trygger oss som skal midt inne i katastrofeområdet. Vi vet mye om hvordan det smitter, og hvilke forholdsregler vi skal ta. Det stiller uhyre strenge regler til hygiene. Og jeg skal jo jobbe med vann. Rent vann. Det kommer til å kreve stor årvåkenhet. Men nå har vi hatt en tid å tenke over dette. Føler meg derfor ikke redd, sier Tommy Flåterud.

Ble frisk

Ebola-viruset har sin opprinnelse i Sentral-Afrika. Antall døde i epidemien i 2014 rapporteres nå til å nærme seg 5000.

Svært få personer er meldt døde utenfor Afrikas grenser. En norsk kvinne ble syk, ble fraktet hjem – og ble frisk.

Artikkeltags