Sterk motstand mot Bolkesjø asylmottak

GAMMELT HOTELL: Det kan komme 530 asylanter på Bolkesjø. I 2011 stengte hotellet dørene.

GAMMELT HOTELL: Det kan komme 530 asylanter på Bolkesjø. I 2011 stengte hotellet dørene. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

NOTODDEN: Totalt ønsker man 530 asylanter på Bolkesjø, 210 i boliger i Notodden og 45 fast bosatte flyktninger – pluss familiegjenforening for disse. Samlet snakker man om 785 personer i 2014. Tirsdag gikk beboerne på Bolkesjø mann av huse for å protestere mot asylplanene på gamle Bolkesjø Hotell. Ingen vil ha 530 nye naboer.

DEL

Mange på Bolkesjø skytterhus var enig med rådmannen på Notodden – som oppsummerer sin anbefaling for å si nei til transittmottak slik:

ØKTE INNTEKTER

– Rådmannen antar at mange av disse vil besøke Notodden under sitt opphold. Selv om det ikke er lagt opp til at asylsøkerne skal integreres på noe vis under sitt opphold på transittmottaket så kan de heller ikke hindres i å bevege seg utenfor mottaket. Asylsøkerne på transittmottaket kjenner man verken identitet, status eller bakgrunnen til. På bakgrunn av medieomtale knyttet til de øvrige transittmottakene i Norge, vurderer rådmannen det som sannsynlig at et transittmottak vil medføre en belastning i form av økt kriminalitet og utrygghet for befolkningen.

VALDRESEKSPRESSEN

Mange av dem som tok til ordet tirsdag snakket om frykten de føler ved å få asylsøkere som ikke er sjekket for psykiske lidelser som nærmeste nabo. Alle hadde tragedien på Valdresekspressen frisk i minne. Morten Andre Gjerde sa det slik.

– Vi snakker om det som skal bli Norges største transittmottak. Som har blitt tredd ned over hodene våre i løpet av ei uke. De som kommer hit vil kun bli sjekket for slikt som hiv, aids og tuberkulose. Ingen vil bli sjekket for psykiske lidelser. Lidelser som vi vet mange av dem har. Det er helt håpløst å trykke 530 asylsøkere på de fastboende som teller 40 personer. Vi blir en minoritet i egen bygd og vi har barn som kjører på skolebussene hver dag. Katastrofen på Valdresekspressen vil skje igjen og derfor spør jeg – er en asylsøkers frykt for det han har flyktet fra mer verdt enn vår frykt for dette? sa han til stor applaus.

FRP VIL ANKE

Politikerne som deltok på møtet lovet å ta med seg innspillene. Lengst i å love motstand gikk Frps Nils Bjørnflaten.

– Det er dessverre ikke lokalpolitikerne som avgjør denne saken, men her har det gått for fort. Ingenting er behandlet politisk og ingen har fått noe nabovarsel – som er vanlig i alle byggesaker. Vi vil anke denne avgjørelsen inn for Fylkesmannen. Dette er et demokratisk overgrep fra staten, sa Nils Bjørnflaten.

Transittmottaket på Bolkesjø vil generere 25 arbeidsplasser. Asylmottaket til Hero skal gi fem til seks arbeidsplasser.

Les mer i TA, onsdag.

Artikkeltags