- Sosialkontor og klienter skal bort

Det var ingen tvil om at ordfører Lise Wiik satte pris på statsrådsbesøket til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Likt kledd var de også.

Det var ingen tvil om at ordfører Lise Wiik satte pris på statsrådsbesøket til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Likt kledd var de også. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen kalte attføringsbedriften Nopro for et flaggskip i Norge og varslet samtidig at regjeringen jobber for å fjerne alle sosialkontor og sosialklienter.

DEL

- I Norge i dag er det 30 000 mennesker som lever av sosialhjelp og har det som hovedinntektskilde. Det er ikke bare i en uke eller to, men over måneder og år. Det har aldri vært meningen med sosialhjelpen og er en uting som har utviklet seg over lang tid. Etter min mening er det en sosialpolitisk ulykke, sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen etter en rundtur på attføringsbedriften Nopro på Notodden.

MÅLLØS STATSRÅD

Statsråden fikk en innføring i hva Nopro gjør og hvordan de forskjellige prosjektene var lagt opp og virket. Da prosjektet «Brobyggeren» var gjennomgått datt følgende ut av ministeren.

- Jeg er målløs.

Ingen dårlig attest å ta med seg - siden ordene kom fra en mann som lever av å prate fort, lenge og langt. Statsråden mente Nopro var et flaggskip blant attføringsbedrifter i Norge.

Likevel var det kvalitetssikringsarbeidet og hvordan man fjerner sosialhjelpen som opptok Hanssen i går. Han kalte prosjektet det første sosialpolitiske initiativet som noen regjering har tatt på flere tiår.

11 000 KR I MÅNEDEN

- Sosialhjelp er ment å være et instrument for å hjelpe folk over en kneik, det kan være korte perioder uten inntekt eller i tilfeller der «det topper seg» for folk - kanskje de ikke klarer strømregninga, eksemplifiserte statsråden.

Hanssen sa sosialhjelp fremmet fattigdom i Norge og han har store forhåpninger til kvalifiseringsprogrammet.

- Dette er de såvidt i gang med her på Notodden og programmet handler om at man heretter skal få en standard stønad i stedet for en behovsprøvd sosialhjelp. Sosialhjelpen i dag er slik at man hele tiden skal vurdere om man trenger en så og så stor leilighet, en slik og slik mobiltelefon. Man må også nesten selge alt man har før man får hjelp. Det brukes enormt mye ressurser på om man trenger telefon eller ikke. Det skal bort. Velger man å bli med i et kvalifiseringsprogram får man 2G i året, 133 000 kroner i året, 11 000 kroner i måneden, sa Hanssen.

SKAL TILPASSES ALLE

Dette er ikke behovsprøvd og har man barn får man barnetrygd i tillegg. Man kan også få statlig bostøtte og barnebidrag. Utbetaling er en gang i måneden. Men det er også krav.

- Får å få kvalifieringsstønad må man delta i en aktivitet. Det skal lages et program man skal følge og møtet man ikke opp - får man trekk i lønna, sa Hanssen.

Statsråden sier prosjektet også skal gjelde rusavhengige. Trenger man litt rusbehandling og litt arbeidstrening - skal det være greit. Det samme gjelder innvandrere som trenger arbeidstrening - og samtidig skal lære seg norsk. Ungdommen er heller ikke glemt via praksisplasser.

- Poenget er at hvert opplegg skal tilpasses den enkelte og dette programmet er regjeringen nå i ferd med å rulle ut for fullt. Man må være Nav-kommune for å delta - og Notodden er det. Målet er å bygge ut dette så raskt at de som er langtidsmottakere av sosialhjelp - eller risikerer å bli det - skal tilbys dette kvalifiseringsprogrammet nå.

5500 PERSONER

I følge Hanssen kan man i dag følge et slikt program i to og et halvt år. Han åpner likevel for å innføre en lengere periode for de som trenger det.

- Vi håper å få flest mulig over i dette programmet. Det betyr bedret økonomi for den enkelte og mens programmet pågår må det vurderes om veien videre er jobb eller videre utdanning.

Hansen innser at noen av dagens sosialklienter egentlig burde være trygdet permanent - og åpner også for det.

- Vi må uansett få bort sosialhjelpen, sa Hanssen.

Regjeringens mål er å ha 5500 personer i kvalifiseringsprogrammet i løpet av 2008 og enda flere i årene fremover.

Artikkeltags