Gå til sidens hovedinnhold

Skal telle på nytt

Artikkelen er over 10 år gammel

NOTODDEN: Valgstyret i Notodden har bestemt seg for å telle stemmene igjen, etter at det ble kjent at en stemme avgjorde hele valget.

Da velgerne hadde gjort sitt på valgdagen ble det først opplyst at Senterpartiet hadde tatt tre mandater og kom på vippen mellom det borgelige og det rødgrønne alternativet. Etter fintelling viste det seg at KrF - som før valget hadde inngått en avtale med de andre borgerlige partiene - overtok det tredje mandatet. Dermed fikk de borgelige flertall.

RYDDE VEKK ALL TVIL

Dette mandatet ble avgjort gjennom 41 såkalte listestemmer - som i følge valgreglene er det samme som en vanlig partistemme.

Ap vurderte etter valget å be om en ny omtelling, men gjorde det ikke før fristen gikk ut. I stedet er det valgstyret selv som har gått inn for å sjekke resultatet en gang til.

- Jeg foreslo en omtelling. Jeg tror det var lurt for å rydde vekk all tvil, sier ordfører Lise Wiik (Ap) til TA. Wiik er valgstyrets leder.

Omtellingen skal gjøres mandag 26. september. Ved tidligere valg er stemmene blitt talt manuelt. I år ble stemmene talt ved hjelp av skanning av stemmesedlene. Dette anses som en sikrere metode - og samme metode vil også bli brukt ved omtellingen.

Blir resultatet av omtellingen annerledes enn dagens resultat, må stemmene telles på nytt enda en gang. Da vil ikke resultatet foreligge før sent på mandag.

SKITTKASTING

Kommunevalget på Notodden har også skapt mye hodebry i etterkant - når det gjelder posisjoner. Høyre, KrF, Venstre og Frp gjorde det før valget klart at de utgjorde en blokk. Etter at de - enn så lenge - vant valget - har de ikke klart å bli enige om hvem som skal bli hva i den nye ledelsen. Både Knut Duesund (KrF), Torgeir Fossli (V) og Sveinung Hesjedal (H) har ønsket å bli ordfører, men partiene har ikke blitt enige seg i mellom. Bare Frps Nils Bjørnflaten har slått fast at han ikke er kandidat. Da det denne uken ble offentlig at KrF syslet med tanken om å møte Ap/SOL for samtaler - før de borgerlige hadde gjennomført et nytt forhandlingsmøte - haglet det med påstander og skjellsord i lokalavisa Telen. Noen av de andre borgerlige partitoppene beskyldte KrF for både svik og judasoppførsel.

NYTT MØTE

Dette skal nå være ryddet opp i og KrFs sonderingsmøte med de rødgrønne ble ikke gjennomført. Den borgerlige samarbeidsfløyen skal nå møtes på ny. Også det skjer på mandag 26. september.

Så gjenstår det å se om de borgerlige fremdeles har noe å forhandle om etter at omtellingen er gjennomført.