Gå til sidens hovedinnhold

Rjukanfossen sluppet løs

Artikkelen er over 8 år gammel

Grunnet arbeider ved Hydros kraftstasjoner i Vestfjorddalen, slippes nå Rjukanfossen så det buldrer i juvet.

Tidligere i uka bestemte ledelsen i Hydro Energi at Rjukanfossen måtte slippes på grunn av store vannmengder i Møsvann.

- Det er et fantastisk flott syn. Vi har vært i Telemark mange ganger. Men aldri sett denne berømte fossen gå. Nå har vi endelig fått se det også, forteller Eigil Paulsen fra Aabenraa i Danmark.

Han og kona var mildt sagt opprømte i det han knipset bilder av fossen som øker i vannmengde for hver dag som går.

MØSVANN AVGJØR

På tirsdag ble det målt en vannstand i Møsvann på 915,32 m.o.h. En vannstand som raskt kan komme til å øke til maksimal tillatt vannstand i løpet av de nærmeste dagene og ukene.

- Tirsdag ble det sluppet 20 kubikkmeter i sekundet, fortalte Nicolai Østhus i Øst-Telemarkens Brukseierforening til RA på tirsdag. I går var vannmengdene i fossen steget betraktelig.

- Fram til september vil vannmengdene som slippes kunne komme helt opp mot 100 kubikkmeter, sier Østhus, som forklarer at fosseslippet kommer som følge av oppgraderingene som forgår ved flere av dammene og kraftstasjonene på strekningen mellom Frøystul og Mæl.

TAPER PENGER

Når store vannmengder må slippes utenom ett eller flere av kraftverkene i Vestfjorddalen, er det snakk om store økonomiske tap.

- Hvis Rjukanfossen må slippes med 100 kubikkmeter jevnt over ett døgn, vil krafttapet tilsvare den strømmengden som brukes til å varme opp 1000 husstander i et år, forklarer Østhus.

- For oss som er turister, gleder vi oss over det flotte synet. Nå fortsetter vi ferden videre hjem mot Danmark via Larvik. Men først skal vi gå turen opp til Gaustatoppen. Det har vi gjort to ganger tidligere, forklarer Eigil Paulsen, som i to uke nå har oppsøkt steder i Sverige og Norge for å bestige flest mulig fjelltopper i løpet av ferien.

- Men å se Rjukanfossen var fantastisk «sjov», sier dansken med et bredt smil.