Gå til sidens hovedinnhold

Verdig markering av frigjøringsdagen

Artikkelen er over 6 år gammel

RJUKAN: Nær 500 personer. Små og store. Valgte i går å være med på en gedigen markering av årets frigjøringsdag i Tinn. 70 år etter at tyskerne valgte å kapitulere.

Små og store valgte i går å samle seg på flere forskjellige steder i og rundt Rjukan for å markere at det nå er 70 år siden freden kom til Norge.

  - Det er blitt markert med kransnedleggelser, taler, medaljeoverrekkelser, avduking av en ny minneplatte og åpning av ny utstilling ved Hardangervidda Nasjonalparksenter. Rett og slett en stor dag her hvor det skjedde mye under 2. verdenskrig, sier ordfører Steinar Bergsland.

Ministertale

Innpå 500 mennesker hadde innfunnet seg på Rjukan torg for å være med på å feire frigjøringsdagen 8. mai. En av dem som hadde valgt å legge dagens gjøremål til denne byen, var landets kunnskapsminister og statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

  - Rjukan har en sentral plass i den norske krigshistorien. Det var her flere av de mest kjente sabotasjeaksjonene skjedde under krigen. Det er derfor en stor glede og ære å få være med på denne markeringen, sa Røe Isaksen.

  En annen som dro linjene fra krigsårene, var fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

  - Vi kjenner til at handelsflåten gjorde en kjempeinnsats. Uten den hadde engelskmennene ikke fått tilstrekkelig med drivstoff. I det hele tatt viste Telemark en stor krigsinnsats det står stor respekt av, sa Riis-Johansen.

  Deretter bar det først til Vemork og rett etterpå til fjells for å avduke en ny minneplakett litt nedenfor Gvepseborg.

Avduket

En av de store sabotasjeaksjonene ble omtalt som ”Gunnerside”. Det var sabotasjeoperasjonen som ødela tungtvannsproduksjonen i 1943.

  - For meg er det en ære å få avduke en ny minneplatte her oppe ved Gvepseborg. Det var her sabotør gruppa skilte lag. Og som Tor Nicolaysen nettopp har fortalt og gjengitt, valgte gruppa og forlate hovedstien på det som kalles Ryes vei til fordel for å gå på en smal sti som gikk rett opp mot fjellet for og ikke bli oppdaget av tyskerne som hadde en av sine vaktposter på Gvepseborg, sa Røe Isaksen da minnesteinen ble avduket og pyntet med en flott blomsterbukett i landets nasjonalfarger.

  Deretter gikk turen videre opp til Skinnarbu hvor en helt ny utstilling kalt ”Jens-Anton Paulsson” skulle åpnes av statsråden. En begivenhet ikke TA rakk å bli med på.