Gå til sidens hovedinnhold

Rjukan sykehus får skamros

Artikkelen er over 13 år gammel

Både pasienter og turnusleger har nylig kåret Blefjell sykehus Rjukan som et av landets beste. Likevel trues sykehuset med nye øksekutt.

I to undersøkelser slåes det fast at Rjukan sykehus er på norgestoppen. Turnuslegene mener dette sykehuset vil kunne gi dem bredest opplæring. Mens pasientene skamroser sykehuset for pleietjeneste og ivaretakelse av pårørende.

ROSES

Blefjell sykehus Rjukan seiler i medvind for tiden. En vind som skyldes at pasienter og turnusleger nylig har kåret sykehuset på Rjukan til å være noe av det mest attraktive man kan tenke seg i helse-Norge.

- Alle tre sykehusene i Blefjell sykehus HF skårer høyt når det gjelder pasientenes tilfredshet over pleietjenesten med sykehuset på Rjukan som det absolutt beste. Når det gjelder behandling av pårørende er Rjukan sykehus norgesmester. Det skriver informasjonssjef Bitte Jørgensen ved HF Blefjell i et internt notat. Et notat som baserer seg på en landsomfattende undersøkelse blant 10 652 pasienter i 2006.

Nå har også turnuslegene i landet gitt utrykk for at Rjukan sykehus er det stedet som de anser som mest attraktivt å være under det pliktåret de skal skaffe seg erfaring i praktisk legearbeid etter endt universitetsutdannelse.

Rangeringen er basert på en spørreundersøkelse blant nærmere 300 leger i turnus i henholdsvis februar og august i år. En undersøkelse som Den norske legeforening står bak.

- HELT TOPP

- Her steller de veldig godt med meg. Ble operert på tirsdag, og det stell og den omsorg jeg opplever er helt på topp, sier Marie Tollefsjord. Hun ble i går undersøkt av turnuslege Jon Erik Osnes. En av de seks turnuslegene som for tiden bidrar sterkt til å holde hjulene i gang på sykehuset på Rjukan.

- Jeg er en av mange som har ment at Rjukan sykehus er et meget attraktivt sted å gjennomføre turnustjenesten på. For det første er det bredden i praksisen som teller mye. Her får vi lære mye om kirurgiske prosedyrer og jobbe mye med akuttpasienter, sier Osnes.

Også han gir sykehuset på Rjukan en usminket rosende omtale.

MØRKE SKYER

Om kort tid skal styret for Blefjell sykehus HF legge frem en plan på hvordan de tre sykehusene på Kongsberg, Notodden og Rjukan skal kutte 48 millioner i driften.

- Sterke signaler går i retning av at administrasjonen kommer til å foreslå drastiske kutt ved sykehuset på Rjukan. Blant annet kjenner jeg til at man kommer til å foreslå at den døgnkontinuerlige akuttkirurgien blir redusert til kun å være operativ på dagtid. Et uhørt forslag som vi vil kjempe med alle midler for å unngå. Gjør man dette, er jeg redd hele sykehuset på sikt vil bli nedlagt. Det er stikk i strid med nasjonalpolitiske signaler som er gitt i den senere tid. Kommer dette på bordet, er vi klare til å mobilisere nok en gang, sier Turid Opedal til TA.

Hun har vært en av flere frontkjempere som tidligere har vist kampvilje for Rjukan sykehus.

- Denne vurderingen slutter jeg meg til. Reduseres akuttkirurgien her, vil det ikke være særlig attraktivt for turnusleger å komme til Rjukan. Det bør man også ha i tankene når sparepakka skal fordeles, sier turnuslege Jon Erik Osnes.

FÅR STØTTE

En av dem som støtter klart opp om Rjukan sykehus er stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV). På et møte 29. august ga han klart uttrykk for stor positivitet på hvordan Rjukan sykehus ble drevet.

- Jeg har også notert meg at Tinn kommune og Helse Blefjell i samarbeid ønsker å få etablert et nasjonalt kompetansesenter for lokalsykehus knyttet til Rjukan sykehus. Dette er et så spennende prosjekt at jeg personlig skal være med på å åpne dørene til Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, sa Ballo den gangen til sykehusdirektør Per Christian Voss.