Gå til sidens hovedinnhold

Rasende og skuffet over egen statsråd

Artikkelen er over 13 år gammel

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vil ikke redde fødetilbudet Lykkeliten ved Rjukan sykehus, og høster raseri og skuffelse i egne rekker.

Det bekreftet hun for første gang i Stortingets spørretime i går.

I en pressemelding fra statsrådens egne partifeller Sigvald Oppebøen Hansen, Gunn Olsen og Terje Lien Aasland, sier de tre at svaret fra Brustad er trist og direkte i strid med Soria Moria- erklæringen. Der har regjeringen garantert for nærhet til fødetilbudet.

FORVENTET MEDHOLD

- Hvordan kan velgerne ha tillit til politikerne når det blir lovet en ting og så skjer det stikk motsatte?

- Det kan jeg ikke svare på, sier Oppebøen Hansen.

- Det må ministeren svare på, men vi er veldig skuffet over dette. Vi hadde forventet at statsråden hadde reddet Lykkeliten. På den annen side er vi glade for at helseministeren garanterer for at Rjukan sykehus skal opprettholdes og videreføres som lokalsykehus.

OVERVÅKER PROSESSEN

De lokale Ap-politikerne vil nå nøye følge arbeidet med Helse Sør - Øst.

- Når vi ikke målet om at bedre ressursutnyttelse i hovedstadsregionen skal komme distriktene til gode, samt målet om et sterkere og mer desentralisert helsetilbud, er det all grunn til å vurdere styringsmekanismene i helsereformen, uttaler telemarkspolitikerne fra Ap.

RASENDE I TINN

Varaordfører Turid Opedal (Ap) er leder for Interessegruppa for Rjukan sykehus. Etter statsrådens svar, er hun sint og moden for en enda større mobilisering enn noen gang.

- Jeg er rasende og skuffet over at fødetilbudet skal legges ned på grunn av økonomi.

- Hvordan er det å ikke få støtte fra sin egen statsråd?

- Forholdet begynner å bli temmelig tynnslitt. Skjer det noe mer med sykehustilbudet vårt, så vil det merkes på velgerne i Tinn. For industrien og nye etableringer er det helt avgjørende at vi har akuttfunksjoner ved sykehuset, sier Opedal.

STOR AVSTAND

Hun synes det er tøft at partikollegene på Stortinget tør å vise misnøye mot Brustad.

- Hvordan føles det at Brustad ikke vil gripe inn?

- Jeg føler at avstanden mellom Arbeiderpartiets sentrale politikere og oss i distriktene er veldig stor. Jeg ble veldig satt ut av Brustad sitt svar. Jeg hadde regnet med at hun ville si at vedtaket burde utsettes til fødemeldingen er klar i slutten av året, sier varaordføreren i Tinn.

IRRITERT

Stortingsrepresentant Kari Lise Holmberg (H) er irritert over at helse- og omsorgsministeren besvarte hennes spørsmål i spørretimen som en lang historietime.

- Den eneste konklusjonen hun hadde, var at hun ville etablere et samhandlingsprosjekt i forbindelse med gjennomgangen av fødetilbudet i hele landet.

- GJØR FORSKJELL

Holmberg forventet at statsråden i hvert fall ville utsette vedtaket om nedleggelse til fødemeldingen var klar.

- Jeg konfronterte henne med at hun gjør forskjell. Her i Telemark vil hun ikke gripe inn, mens hun har gjort det i saken om sykehusehotellet og sommerstengt fødestue i Narvik. Dessuten gjør hun seg utilgjengelig i vanskelige saker.

ARROGANT

Holmberg minner om at det er et løfte fra politisk hold at det skal være et minimum av beredskap i lokalmiljøet.

- Føden og akutten skal bestå. Jeg er skeptisk til Helse Sør-Øst. Det er en arrogant Oslo-holdning med ingen forståelse for lang kjøring, store avstander og utrygghet, sier Kari Lise Holmberg.