Og det ble lys

Artikkelen er over 6 år gammel

TINN: Flere tusen mennesker samlet seg i formiddag på torvet på Rjukan for å feire åpningen av det nye solspeilet. Tåke og skyer forsinket sola med noen minutter, men fra nå av kan folk på Rjukan nyte sol på torvet hele året.

DEL

Litt etter klokken 12 kunne Martin Andersen fra Rjukan gjøre noe han har gledet seg til i flere år. Fra fjellsiden over den historiske industribyen skrudde han solspeilet ned mot torget i bunnen av Vestfjorddalen og det ble lys.

Riktignok var sola bare glimtvis til stede de første minuttene,.

LES OGSÅ: I dag skrur han på solspeilet

Hele verden følger med på prosjektet og da de første solstrålene traff torvet litt etter klokken 12 onsdag, skapte det gledesscener i Rjukan sentrum.

De tre 17 kvadratmeter store speilene lyser opp en flate på rundt 200 kvadratmeter på Rjukan torv.

SKAPER OPPMERKSOMHET

Solspeilet på Rjukan har en tvilling på verdensbasis. Den lille italienske alpelandsbyen Viganella i Piemonte med 197 innbyggere har også montert et tilsvarende speil, og det har satt den lille byen på verdenskartet.

Speilet har også fått omtale i internasjonale medier. The Times omtaler prosjektet som brilliant, mens BBC har laget en reportasje om byen..

LES OGSÅ: Solspeilet fenger i England

Kommunen har tatt godt vare på journalistene og i dag tidlig ble flere fotografer fra medier over hele verden fløyet opp til Gaustatoppen i helikopter.

De tre speilene skal i tillegg til lysstrålene også være med å drive Rjukan inn på Unescos verdensarvliste sammen med Notodden. Håpet er at dette vil føre til mange nye turister og gi inntekter til det lokale næringslivet.

LITT GALSKAP

Verdensarvkoordinator Øystein Haugan, forteller at han synes at hele ideen om å få sola ned i byen var litt spesiell.

LES OGSÅ: Millioner vil se vintersola skinne

- Ideen var litt sprø. Kanskje begrepet galskap var mer dekkende. I dag tror jeg nesten alle er glade for denne litt sprø ideen til Martin Andersen, fikk politikernes gehør. Nå er det bare smil og glede å oppservere, sier Haugan.

På torget yret det av liv i formiddag. Det var allsang og blide fjest og alle barna fikk utdelt solbriller og ble naturlig nok servert Solo og solboller.

GAMMEL IDE

Ideen om solspeilet ble født allerede for 100 år siden av bokholder Oscar Kittilsen, og senere adoptert av Hydros grunnlegger Sam Eyde.

Den gangen ble prosjektet lagt i en skuff og i stedet ble Krossobanen bygget slik at folk ble tatt opp til sola i stedet for at sola kom ned til folket.

Mange år senere foreslo Martin Andersen å bruke mer moderne teknologi og fikk politikerne til å åpne pengesekken. Fra i dag kan folk på Rjukan nyte sol på torvet gjennom hele året.

I kveld skal det være et faglig og kulturelt arrangement om solspeilet på Rjukanhuset.

Artikkeltags