Gå til sidens hovedinnhold

Norske menn gjør det igjen

Artikkelen er over 6 år gammel

Tre tre herrene i bandet Norske menn i hus og hytte ble tatt på senga av oppmerksomheten de fikk i kjølvannet av debutalbumet. Nå lanserer de oppfølgeren og feirer med stor slippkonsert i Notodden teater.

Vi er  helt på bærtur, vet du, konstaterer  musiker og melodisnekrer Runar Boyesen.

Han sikter til coverbildet som pryder cd-en «Feig når det gjelder». Et godt, gammeldags wienerbrød og en traust porselensasjett hviler på en grå bordplate av respatex. Det er så langt unna moderne dietter, coacher, selvhjelpsbøker og «best når det gjelder»-mentalitet som det går an å komme.

IKKE FORBEREDT

Trioen Norske menn i hus og hytte har truffet publikum med låter om livets skjeve og uperfekte gang, gjerne dandert med en humoristisk snert. De tre lærerne fra Notodden er nå klare med «det vanskelige andrealbumet». Debuten «Fortsatt sveve høyt» fikk god mottakelse da den kom i 2013.

– Vi er en godt voksen gjeng som ikke er så vant med oppmerksomhet i media. Plutselig var vi på tv og inne på VG-lista. Vi var ikke forberedt på det, dette er jo en hobby, sier Runar Boyesen.

HAR NOE Å MELDE

Hobbyen ble like fullt fanget opp av Øyvind Sauarlia og plateselskapet Grammofon. I en tid hvor folks musikkvaner er i endring og albumformatet står ustøtt, fokuserer Norske menn på å gi lytterne  nettopp en albumopplevelse.

– Vi legger vekt på å lage et bra album. Det har blitt en samling sanger, en helhet med forskjellige temaer, temperament og tempo, opplyser Boyesen.

Tekstforfatter og vokalist Øystein Lien er historiefortelleren, og nettopp historier tror Boyesen er viktig i musikken. Uten noe å melde kan det fort bli kjedelig. I tekstene til Norske menn kan lytteren finne mange observasjoner å nikke gjenkjennende til, som i singelen «Femogtjue i hue» fra den kommende plata. Lien synger om mannen som er ute på byen blant mange, men som likevel virker forlatt. «At kroppen er litt eldre er en sannhet hue ikke vil ha», synger Lien.

– Jeg er opprinnelig fra Skien og det hender jeg stikker innom Lundetangen pub når jeg er hjemme. Man gjenkjenner ofte noen og tenker «Han var på Hawk i 1983 også. Han har kanskje vært ute veldig mange helger siden 1983?», kommenterer Runar Boyesen.   Eller hva med stakkaren som endelig får karret seg ut på byen, omsider klar for en fest, for så å oppdage at alle som gikk ut før har vervet seg som natteravn. Det blir bittersøte låter av slikt også.

BARNLIG APPELL

På «Feig når det gjelder» har Norske menn i hus og hytte fått drahjelp av flere gjestemusikere som bidrar med sin egen signatur.

– Det er noe eget ved å være et band i et ordentlig, gammeldags  studio. Vi ser på hverandre og spiller sammen. Det er den klassiske tilnærmingen til det å lage plate, og det hører man, mener musikeren. At de ble fanget opp av et plateselskap hadde alt å si.

– Uten Øyvind Sauarlia hadde det ikke blitt plate. Han kjenner bransjen, streaminsystemet og han har sine kontakter. Vi har omgitt oss med folk som kan sakene sine, sier Runar Boyesen.

Norske menn er en trio som kan brukes til mye. Når de lanserer plata i Notodden teater 21. februar, er det med fullt band. Som trio hyres de til alt fra puber via firmafester til høgskoleoppdrag. Etter mer enn 20 år med nattesene spillejobber er oppdrag fra åtte til halv ni om morgenen helt greit for Boyesen.

Det er spenn i lytterkretsen også, og bandet er populært helt ned i knehøyde. Låten «Høyt i et kirsebærtre», for eksempel, har slått an blant skolebarn på Notodden. Det kan ha noe med musikernes yrkesbagrunn å gjøre. Boyesen liker ikke å snakke om ting som ikke er realisert, men de har et knippe barnesanger liggende. Kanskje blir det barneplate fra Øystein Lien, Bjørn Borgen og Runar Boyesen en dag.

Kommentarer til denne saken