Millioner vil se vintersola skinne

SOLSMIL: Verdensarvkoordinator Øystein Haugan, rådmann Rune Lødøen og turistvert Hege Næss, smiler og ler av all oppmerksomheten solspeilprosjektet har fått verden rundt.

SOLSMIL: Verdensarvkoordinator Øystein Haugan, rådmann Rune Lødøen og turistvert Hege Næss, smiler og ler av all oppmerksomheten solspeilprosjektet har fått verden rundt. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

RJUKAN: Dersom meteorologene spår rett, vil vintersola skinne på Rjukan allerede onsdag. – Det vil bli tv-overført til millioner, sier Øystein Haugan til TA.

DEL

Interessen for solspeilprosjektet på Rjukan er i ferd med å ta helt av.

– Ja. Vi kan vel slå fast at solspeilprosjektet er i ferd med å bli viden kjent. Maken til medietrøkk er det lenge siden vi har opplevd her i dalen. Nå venter vi bare på at solspeilet skal begynne å kaste lys over Rjukan torg, sier verdensarvkoordinator Øystein Haugan.

SOL PÅ VINTERSTID

Alt tyder nå på at det altså er førstkommende onsdag at det store solspeilet i fjellsiden nord for Rjukan torg vil bli satt i drift.

– Vi hadde tatt sikte på at det skulle skje på torsdag, som ville vært på dagen 100 år siden bokholder Oscar Kittilsen foreslo å få bygget et slikt speil på Rjukan. Nå sier værprofetene at sola skal skinne på onsdag. Det betyr igjen at vi fremskynder åpningen av solspeilet til onsdag, forklarer Haugan.

Han og Hege Næss ved kommunens turistkontor VisitRjukan, benyttet lunsjpausen i går til å teste ut hvordan det vil kunne arte seg når sola kommer til å skinne på torget i Rjukan sentrum.

SOLFYLTE TONER

Tinn kommune har varslet at det skal feires at sola nå kan oppleves på byens torg.

– Under åpningen vil en kvartett under ledelse av Rjukans egen Arne Hagen sørge for å levere solfylte toner. Deretter er det meningen at alle kommunens skolebarn skal få utdelt hver sin solbrille, gitt av leverandører til byens optiske forretning. Deretter vil de få solboller og Solo, mens de voksne får boller og kaffe. Vet også at det forberedes litt allsang og noen korte taler, forteller Haugan.

– Dessuten dukker Jørn Lande opp i egenskap at han tidligere i år var solprins på Rjukan. Også våre lokale Jazzercise-damer har lovet å servere et innlegg eller to for å få fart på blodomløpet, forteller Haugan, som også ikke ser bort fra at både Sam Eyde og solspeilets opprinnelige forslagsstiller, Oscar Kittilsen, dukker opp på scenen for å sette solspeilet inn i et historisk og humørfylt perspektiv.

SKAL SKRU PÅ SOLA

En av dem som har fått æren av å stille inn solspeilet er idémaker Martin Andersen.

– Han er en av dem som skal stille inn de tre speilene som skal videresende solstrålene ned på torget. Dette blir et stort øyeblikk som kommer til å bli fulgt av millioner rundt omkring i verden. Husk at her for noen dager siden var solspeilet på Rjukan omtalt i nettutgaven til Daily Mail som leses av rundt regnet 50 millioner i måneden. Dette er så stort at vi antakelig ikke fullt ut vet hva dette kan komme til å medføre, sier Haugan. En påstand som fullt ut deles av rådmann Rune Lødøen.

– I dag er vi fornøyd med at vi ikke la prosjektet i skuffen for flere år siden. Fra kommunens side har speilet betydd et utlegg på en million. Det regner vi med kommer til å gi masse tilbake når turistene kommer for å oppleve at sola også skinner bak Gaustatoppen om vinteren. Dessuten skal vi ha det første møtet med de danske arkitektene som vant konkurransen om å lage nytt torg på Rjukan. Det er kombinasjonen av solspeil og nytt torg som blir et stort trekkplaster, sier Lødøen.

Artikkeltags