Gå til sidens hovedinnhold

Her skal det renne strømgull i minst 100 år

Artikkelen er over 6 år gammel

NOTODDEN/TINN: Torsdag startet man offisielt opp Follsjå kraftverk og i dag åpnes Middøla kraftverk. Tinfos og tilhørende grunneiere har åpnet kraner som det skal renne strømgull ut av i minst 100 år fremover.

Det er ei uke siden man startet opp produksjonen ved Follsjå kraftverk, men anlegget har allerede produsert 300 000 kilowattimer strøm. Slikt blir det penger i kassa av.

Tinfos vet også å ekspandere utenfor egen stuedør – i dag åpner selskapet Middøla kraftverk i Tinn.

25 GWH TIL SAMMEN

Follsjå kraftverk skal produsere 13 gigawatt i året, mens Middøla skal produsere 12 gigawatt.

– Follsjå kraftverk er eid av Tinfos (40 prosent) og 22 grunneiere langs Follsjøen og elva Fulldøla. Tinfos har stått for utbyggingen og samarbeidet mellom Tinfos og grunneierne har pågått siden 2007. I dag åpner vi, sa prosjektleder Rune Mork til de mange fremmøtte.

Utbyggingen har ifølge Mork gått på skinner.

RETT TID OG RETT PRIS

Det er forventet at turbinen og anlegget med normalt vedlikehold vil produsere strøm i minst 100 år fremover.

Det var ordfører på Notodden, Jørn Christensen (H) som åpnet anlegget.

– Dette er en av dagene det er veldig positivt å være ordfører. Jeg vil gratulere fallrettighetseierne, entreprenørene og Tinfos med et vel gjennomført og miljømessig skånsomt prosjekt, sa han.

Administrasjonssjef i Tinfos, Øyvind Odden, takket grunneiere og lokale underentreprenører for godt samarbeid.

– Det har vært et vellykket prosjekt som er blitt levert til rett tid, til rett pris og i henhold til HMS-reglene – som er viktig i slike prosjekter, sa Odden.

Follsjå kraftverk er for øvrig unik i småkraftverksammenheng ved at det skal produsere kraft når det er størst behov og prisene høyest.

FIKS FERDIG

Mats Nilsen har vært prosjektleder for Middøla kraftverk i Tinn. Der er Tinfos partner med med 12 grunneiere.

Det åpner offisielt klokken 14.00 i dag.

– Kraftverket er fiks ferdig og produserer strøm, sier Nilsen. Som sier det er spennende å være prosjektleder for kraftverk i Tinfos-regi.

FYRESDAL NESTE

– Vi er rundt 25 ansatte som driver innen kraftverkssektoren i Tinfos. Hittil har vi bygget tre småkraftverk i Notodden kommune, mens anlegget på Miland er det første i Tinn. For tiden bygger vi også et kraftverk i Fyresdal. Det er moro å ha eiere som vet å ekspandere, sier Nilsen.

Elva de 12 grunneiere i området og Tinfos henter kraften fra renner gjennom Håkadalen og ned til Måna.

– Det er grunn til å understreke at det er Tinn Energi som bringer strømmen videre i egne kabler. Slik sett har vi et utmerket samarbeid, sier Nilsen.

FLOM

Arbeidet med Middøla kraftverk startet i april 2014. Helt problemfritt har det ikke gått.

– I anleggsperioden hadde vi en skikkelig flomperiode som påvirket fremdriften vår, men nå er alt ferdig og turbinaggregatet produserer i henhold til vannføringen. Tilsiget hvor vi henter inn vannet skjer via flere små bekker. Derfra går vannet i en nedgravd rørgate på 2700 meter, sier Nilsen.