Gå til sidens hovedinnhold

Disse vil hjelpe deg i påsken

Artikkelen er over 6 år gammel

Denne påsken legger frivillige fra Røde Kors i Telemark ned over 15 000 timers arbeid for at du skal kunne ferdes trygt i påskefjellet. I tillegg sitter nesten 400 mannskaper klare til å rykke ut hvis noe alvorlig skjer.

I forbindelse med årets påske deler rundt 300 hjelpekorpsmedlemmer fra Telemark på å bemanne Røde Kors sine vaktsteder i Telemark.

Tokke Røde Kors er stasjonert på Hallbjønnsekken. På Haukelifjell Skisenter er det Porsgrunn Røde Kors som rår. Rjukan og Tinn Røde Kors holder hus på Skinnarbu, mens Gvarv og Nome Røde Kors deler på vakt på Lifjell. I Tuddal, er Hjartdal Røde Kors som har kontrollen. Notodden Røde Kors har vakt på Nordstul og på Gaustablikk får Telemark bistand fra mannskaper fra Oslo. Horten Røde Kors er stasjonert på Kalhovd.

- For oss er det viktig å være på plass i nærheten av der folk ferdes i ferien. Derfor har vi hele tiden folk på plass i fjellet. Går noen seg bort eller blir overrasket av dårlig vær, har vi rask utrykningstid. I tillegg bidrar vi med vakthold og livreddende førstehjelp i flere skianlegg, uttaler Anja Kristiansen, leder i Telemark Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding.

HØYTID FOR SKADER

Påsken er vanligvis en av de travleste tidene i året for hjelpekorpset. Da spenner Ola og Kari på seg skiene, og setter kursen mot snødekte vidder eller kaster seg ut i full freestyle i et lokalt skianlegg. Stort sett går det bra, men ikke alltid.

- Ikke alle som bestemmer seg for å bruke påsken til å ta seg en tur på ski har den treningen eller erfaringen som er nødvendig for å klare seg dersom noe uforutsett skulle skje. Et plutselig værskifte kan få alvorlige konsekvenser både i skiløypene og i alpinbakkene. I vinterferien opplevde vi for eksempel en eksplosjon i antall skader i bakkene da et væromslag førte til hardt føre. Plutselig måtte vi behandle opp mot 15 skader om dagen på enkelte skianlegg, inkludert flere alvorlige nakkeskader og brudd, sier Kristiansen.

Hun advarer også mot å begi seg ut på lange skiturer uten nødvendig oppakning og utstyr.

- Det er lett å bli lurt når sola skinner fra skyfri himmel og skiene har god glid. Da hender det man drar lengre enn planlagt. I fjellet kan været forandre seg raskt. Når det blåser opp, sikten blir dårlig og sekken mangler kart og kompass, varm drikke, vindjakke og kanskje en ekstra genser kan hjemveien bli tøff for mange. Da hender det vi må rykke ut for å bistå, sier Kristiansen.

- KOS DERE

Selv om påsken er høytid for skader i fjellet, oppfordrer Kristiansen først og fremst folk til å kose seg og ha det gøy.

- Påskefjellet er til for å nytes, og vi vil ikke ta fra noen den gleden. Vår anbefaling er å bruke fjellet, men samtidig kjenne egne begrensninger. Er man godt forberedt, følger fjellvettreglene og alltid melder fra hvor man drar, er det et godt utgangspunkt for en knall påske.