Et nytt kapitel i den norske krigshistorien ble lagt til i går. Det sørget en av krigens store helter for. Nemlig Jens-Anton Poulsson, som i går lanserte boka TUNGTVANNSSABOTASJEN. En pinlig nøyaktig dokumentar, som attpå til er både lettlest og spennende.
- BLE IRRITERT
- Etter den annen verdenskrig er det skrevet en rekke mer eller mindre gode bøker – særlig i England og Amerika – hvor Tungtvannsoperasjonen er behandlet. De har alle irritert meg, ikke bare fordi fremstillingen kan være direkte feil, men fordi forfattere har dramatisert så sterkt og også tillagt oss som deltok meninger som vi aldri har hatt eller lagt oss ord i munnen som vi aldri har uttalt. Det er hovedgrunnen til at jeg følte trang til å sette på papiret operasjonen slik jeg mener å ha oppled den. Det sier den sindige krigshelten på 88 år som i går var midtpunkt da boka ble lansert for et stort pressekorps på Skinnarbu. Med på dette bokslippet var også Gunnar «Kjakan» Sønsteby.
- Det er han som har vært drivkraften og som først tok kontakt med forlaget. Han mente blant annet at min forrige bok som het AKSJON VEMORK, manglet en god del av positiv interesse. Derfor er Sønsteby med oss her i dag, sa Jens-Anton Poulsson, som en introduksjon da boka ble presentert.
FØRTE DAGBOK
- Da krigen kom til Norge 9. april 1940 førte jeg dagbok, og det fortsatte jeg også med til tider under krigen. Dagboknotater, skildringer, radiojournaler og rapporter er ting som danner grunnlag for mange av mine sterke minner. Jeg har i deler av boka latt dagboken – i utdrag – tale for seg selv, skriver Poulsson i bokas forord. En opplysning man ikke skal glemme når boka leses og åndelig fortæres. Dette er nemlig et litterært skattkammer hvor forfatteren selv er mer enn åpen på mange områder.
MÅ IKKE GLEMME
I 2005 var Jens-Anton Poulsson rystet over at noen hadde foreslått å fjerne historien om verdenskrigen fra det obligatoriske pensumet på videregående skole.
Til Laagendalsposten sa Poulsson i fjor at det er helt horribelt at ungdommen ikke lenger skal ha krigshistorien som pensum. Det tok departementet notis av, og elevene har nå fått en ny kilde som beskriver i detalj hva som skjedde rundt tungtvannssabotasjene i øvre Telemark i årene 1942–1944. Poulsson forteller også i denne boka om arbeidet med å beskytte norsk industri og kraftverk mot eventuell tysk ødeleggelse i krigens siste år.
- Dette er opplysninger som få kjenner til, sier Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Han beskriver denne siste boka som den beste som er skrevet om dette dramatiske kapittel i norsk krigshistorie.