Gaustatoppen åpnes for alle

NATO-BANE: Gaustabanen var opprinnelig en hemmelig Nato-bane inne i fjellet. Nå åpnes den for kommersiell drift.

NATO-BANE: Gaustabanen var opprinnelig en hemmelig Nato-bane inne i fjellet. Nå åpnes den for kommersiell drift. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Har du ønske om å oppleve Gaustatoppen, men har ikke de helsemessige forutsetningene som skal til for å gå til fots helt til topps? Nå kommer gladmeldingen. Den tidligere så hemmelige banen, blir nå åpnet for kommersiell drift.

- Det finnes mange som ikke har de helsemessige forutsetningene eller av andre grunner ikke orker å gå til toppen av Gaustatoppen. Nå har «alle» mulighetene til å ta Gaustabanen og se 1/6 av Norge. Etter 18 års arbeid har vi endelig nådd målet, Gaustabanen blir åpnet for kommersiell drift, sier styreleder for Gaustatoppen Halvor Haukaas før han fortsetter.

- Dette er en milepæl, en spydspiss i reiselivet. Ikke bare lokalt, men også i nasjonal sammenheng. Det finnes ikke tilsvarende anlegg i Nord- Europa. Man må ikke glemme at dette er et gammelt Nato-anlegg, som en gang var strengt hemmelig, sier han engasjert.

TRE ÅRS PRØVEDRIFT

Det er imidlertid ikke første gang Gaustabanen er tilgjengelig for publikums bruk. Da Forsvarsbygg i 2002 gav Gaustabanen AS anledning til prøvedrift, var banen åpen i tre år.

- Vi trodde det var «straka vegen» da driftskontrakten ble underskrevet i 2008. Slik var det dessverre ikke, sier Haukaas.

Norske Veritas krevde nemlig en evakueringsplan før driftstillatelse kunne gis på permanent basis. Trappene på siden av banen, var ikke et godt nok evakueringsalternativ. Men ildsjeler lot seg ikke stoppe av bruksavslaget. En idégruppe ble satt ned, og gruppa søkte råd i internasjonale miljø i Europa. Det var imidlertid Rjukanskaren Trond Stavrum som kom med løsningen som forrige mandag ble godkjent av Norske Veritas. Ved hjelp av to evakueringsvogner, der publikum kan hentes ut ved hjelp av to spesiallagede vinsjer, ble evakueringskravet innfridd.

INKLUDERINGSTANKE

18 års arbeid har altså endelig gitt resultater, og den daglige lederen påpeker at det er mange som har æren i inkludringstanken om å gjøre Gaustatoppen tilgjengelig for alle.

- Det har vært mange ordførerskifter, styreledere og prosjektledere. Mange har gjort en god innsats, sier han.

- Betyr dette at sikkerheten ikke var godt nok ivaretatt i perioden 2002- 2005?

- Nei, vi har alltid hatt tilfredsstillende sikkerhet på Gaustabanen. Det handler om muligheter til å stoppe banen slik at personer ved nødstilfeller kan hentes ut. Det kan for eksempel handle om personer som blir syke.

-Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Dette er et gammelt anlegg som igjen har blitt åpnet. Det blir derfor behandlet som det var nytt. Det finnes derfor ingen anlegg som har fått tilsvarende krav i Europa. Det er også ekstra morsomt at vi fant løsningen lokalt. Det viser seg at det ikke alltid er høykompetansemiljøne som sitter med de beste løsningene, sier Haukaas.

Hvis alt går etter planen, er Gaustabanen tilgjengelig for publikum allerede neste helge.

Artikkeltags