Fra Sondre Norheim til VM i Telemark

PRISER VINTEREN: Engelskmannen Trevor Dowe har bodd fast ved Kvitåvatn siden 1988.

PRISER VINTEREN: Engelskmannen Trevor Dowe har bodd fast ved Kvitåvatn siden 1988. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

En av dem som har ført arven videre etter Sondre Norheim er engelskmannen Trevor Dowe. I over 20 år har han laget telemarkski anno 1860. Nå ser han frem til å følge VM utenfor egen inngangsdør.

DEL

61 år gamle Trevor Dowe må sies å ha et lidenskaplig forhold til snø og ski.

- Snøen og jeg fant hverandre da jeg var 37 år gammel. Det var første gangen jeg så og fikk oppleve ordentlig hvit vinter. Senere har snøen og vinteren vært en del av meg, forteller Trevor. Mannen som er en av de få i Norge som fortsatt kan lage kopier av skitypen som Sondre Norheim brukte i bakkene ved Øvrebø i Morgedal på 1860-tallet. Om noen uker er Rjukan og Gaustablikk vertskap for verdensmesterskapet i denne skidisiplinen. Noe som får Trevor Dowe til å mimre bruddstykker av egen livshistorie.

VAR DRUEPLUKKER

- Første gangen jeg kom i kontakt med mennesker fra Telemark var i 1979. Hadde jobb som drueplukker Frankrike fordi jeg hadde ønske om å lære mer om vin. Der møtte jeg noen dansker som mente at jeg burde besøke dem på Kvitåvatn fjellstue i Norge. En oppfordring jeg tok og gjennomførte i 1983 da jeg hadde fått seks måneders permisjon fra min engelske arbeidsgiver. En permisjon jeg brukte både til å prøve sjølivet i tillegg til å være fire uker i Norge. Et opphold som tydeligvis må ha gitt mersmak noen få år senere. I 1988 ble det til at jeg hadde mitt første fulle år i Norge. Et år fylt av store forandringer ut fra hva jeg var vant til i England. Blant annet fattet jeg snart interesse for historien om skilegenden Sondre Norheim. Det førte til at jeg oppsøkte Aasmund Kleiv i Morgedal for å lære hvordan en lagde gamle ski av tresorten ask og bindinger formet som hælstropp laget av vidjer. Kleiv var jo en mester i å lage slike ski, forklarer Trevor, i det han viser frem noen miniatyr telemarkski.

- Det er småski som gjerne Gro Runnekås ettermaler med rosemaling, forklarer Trevor, som til daglig om vinteren driver stort innen skiutleie ved Kvitåvatn.

LEVEVEI

Trevor Dowe påstår at han ikke har blitt rik av å drive skiutleie.

- Vi har vokst i takt med veksten som har vært i området her oppe. Hos oss får folk leid alt innen telemarkski og langrenn ved siden av truger, kjelker hjelmer, skismøring og pulker. Alpinutstyr er det Gaustablikk skisenter som tar seg av. På den måten vil jeg påstå at vi styrker hverandre, sier Trevor, i det han legger til;

- Dette med å lage telemarkski er bare noe jeg driver med på hobbybasis. Det er gjerne sommeren jeg har tid til å kunne lage noen få par. Så vidt jeg vet er det ikke mange som driver med dette. Selv hadde jeg besøk av en kar for noen år siden som ville lære seg denne kunsten. Han skulle lage en prosjektoppgave om telemarkski, Norheim og Morgedal. Fikk tilsendt hans oppgave, men etterpå har vi ikke hatt kontakt, forteller Trevor, stadig opptatt med kunder som kommer innom huset som rommer skiutleiet.

- Kundene her er for det meste dansker og engelskmenn. Men selvfølgelig har vi også mange norske gjester også. Det er gjerne familier som er her på i helgene og som kanskje har glemt å ta med skiutstyr.

- Hvor mye tar dere for helgeleie av komplett utstyr for telemarkskjøring?

- Prisen er 475 kroner for to dager. Det er det ingen som sier noe på, forklarer Trevor, før vi skjønner at vi er i ferd med å ta vel mye tid fra den driftige mannen som ser ut til å ha rotfestet seg i Telemark, takket være interessen for snø og vinter.

FAKTA

Norges eldste ski er blitt kalt Øverbøskien og befinner seg på skimuseet ved Holmenkollen. Den ble funnet i Vest-Agder og var trolig i bruk om lag 500 år f.kr.

Sondre Norheim, som regnes som telemarksvingens far, ble født på Øvrebø i Morgedal 10. juni 1825. En plass som hørte til gården Kleiv.

Sondre ble landskjent i 1868 da han vant et stort skirenn i Kristiania.

Siden 1970-årene har sporten økt år for år i popularitet, og mange arbeider for at nettopp telemarkkjøring skal opptas som OL-gren.

Tinndølen Jan Torsteinsen Rui, senere kalt Snowshoe Thompson, ble kjent over hele USA for sine ferdigheter på telemarkski.

15. – 19. mars skal årets VM i Telemark arrangeres på Gaustablikk, og arrangøren har håp om at mer enn 5000 tilskuere skal kranse arenaene hvor VM-øvelsene foregår.

Et arrangement TA vil dekke både før og under konkurransene.

Artikkeltags