Lykkeliten er vedtatt nedlagt og skal stenge for godt om et par måneder.
For tida er Lykkeliten stengt på grunn av ferieavvikling. Onsdag var det bare en jordmor på vakt og en ambulanse tilgjengelig ved Rjukan sykehus.
Da var det fire høygravide kvinner som skulle føde omtrent på likt den samme dagen.
GJENÅPNET
Jordmor Anett Michelsen tok ingen sjanser. Hun valgte i samråd med kommunelegen å gjenåpne Lykkeliten for å ta seg av de fire fødslene.
Linda Gardsteig (31) fra Atrå var en av de fire gravide som skulle føde sammen med tre andre mødre fra Rjukan.
- Jordmora tok ingen sjanser på å sende oss avgårde i bil til Kongsberg, som hadde vært det korteste alternativet, sier Gardsteig.
FRYKTET KAOS
Jordmora fryktet kaos hvis alle de fire fødende skulle føde i ambulansen samtidig.
- Noe mindre kaos ville det trolig ikke bli med en far som kjørte og tre mødre i baksetet som hadde forløsning, sier Gardsteig.
Jordmora mente det mest forsvarlige var å ta alle fødslene på Lykkeliten. Hun gjenåpnet avdelingen, men de måtte inn på kirurgisk avdeling og låne noe utstyr.
Det var også forholdsvis liten bemanning på grunn av ferietid. Men heldigvis var det en hjelpepleier som hadde bakvakt som kunne følge opp de nyfødte barna og mødrene.
MØDRENE KASTET UT
Jordmora var en dreven og dyktig kvinne, så alle fødslene gikk svært greit. Hun er ansatt ved et annet sykehus, men var vikar på Rjukan sykehus denne uka.
Men alle de fire mødrene måtte ut av sykehuset allerede neste dag.
- Dette er mitt tredje barn, så har jeg vært gjennom dette før og vet hva det går ut på. Men det var en førstegangsfødende der, og det var synd for henne at hun ikke fikk de dagene hun skulle hatt på sykehuset, sier Gardsteig.
Hun sier de nybakte mødrene normalt ligger tre til fire dager på sykehuset med barnet til kontroll og oppfølging.
BLIR BILFØDSLER
Den 31 år gamle atråkvinnen fødte en gutt denne gangen. Hun frykter at de i framtida vil bli mange bilfødsler etter at Lykkeliten er stengt for godt.
- Det er dette som blir realiteten i framtida. Vi kan velge selv hvor vi vil føde. Den korteste veien er til Kongsberg som tar en og en halv time og Skien, som tar rundt to og en halv time fra Rjukan, sier hun.
Gardsteig har tidligere født på Ullevål universitetssykehus og på Kongsberg. Dette er første gang hun har født på Rjukan.
- Jeg er ikke i tvil om hvilken fødeavdeling jeg ville ha valgt. På Lykkeliten er det et supert personale, de er like kompetente som på de andre sykehusene.
GOD OPPFØLGING
- Jeg synes vi får mye bedre oppfølging og langt bedre service på Lykkeliten enn på de andre stedene. Personalet der er fantastiske og veldig oppmerksomme på sine pasienter, sier Gardsteig.
Kvinnen mener den siste fødselsboomen viser at det er behov for en fødeavdeling på Rjukan.