Fikk pokalen etter 47 år

FIKK POKALEN: Svein Frømyhr fikk banerekordpokalen av Gjermund Ingolfsland på vegne av Rjukan Idrettslag.

FIKK POKALEN: Svein Frømyhr fikk banerekordpokalen av Gjermund Ingolfsland på vegne av Rjukan Idrettslag. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

RJUKAN: I 1965 satte Svein Frømyhr fra Notodden banerekord på Rjukan under et kretsmesterskap på skøyter. Lørdag mottok han pokalen han hadde etterlyst gjennom TA.

DEL

For vel en uke siden sto den tidligere skøytesprinteren Svein Frømyhr fram og etterlyste en pokal han var lovet tilsendt i 1965.

– Det var en pokal jeg skulle få fordi jeg hadde satt ny banerekord på Rjukan stadion i 1965. Men som før fortalt, så jeg aldri noe til premien før jeg i forrige uke fikk en telefon fra Rjukan Idrettslag med spørsmål om jeg kunne ta meg en tur til Rjukan. Der hadde de lest om den savnede premiepokalen, forteller Frømyhr.

BLE RØRT OG GLAD

– Det er klart jeg ble rørt og glad da jeg hørte at jeg selvfølgelig skulle få pokalen jeg hadde etterlyst. Derfor tok kona mi, Ragna, og jeg kjøreturen fra Notodden til Rjukan for å hente pokalen som «noen» hadde tryllet fram på noen få dager. Har blitt fortalt at byens gullsmed hadde pusset den opp for anledningen. Visstnok en kar som selv har gått på skøyter.

Skal si vi var spente da vi ankom Rjukan stadion hvor vi hadde avtalt at overrekkelsen skulle skje, forteller Frømyhr. Den tidligere skøytesprinteren som under rekordløpet på Rjukan slettet Roald Aas sin gamle banerekord.

VERDENSBESTE

– Den gamle rekorden på 500 meter lød på 43,80. I mitt vinnerløp ble jeg klokket inn til tiden 43,60. Gjett om jeg var glad og fornøyd med å ha slått den gamle rekorden til Aas med 0,2 sekunder. Aas var jo som mange kjenner til en av verdens beste skøyteløpere tidlig på 60-tallet. Jeg for min del stilte til løp i klassen som het senior B, og var kun en kortdistanseløper. Alt over 500 meter var trening for mitt vedkommende, forklarer Frømyhr.

- STOR GLEDE

Selve overrekkelsen av pokalen fant altså sted utenfor Rjukan stadion på lørdag.

– Som leder av Rjukan Idrettslag nå 47 år etter at du satte banerekord, er det en stor glede for meg å gi deg denne pokalen. En pokal som har inngravert ditt navn. Tiden du løp på, og at det dreide seg om banerekord. Vi håper virkelig at du er fornøyd med at pokalen endelig har funnet sin rette eier. Dessverre kan vi ikke fremvise noen skøytebane lenger. Tror det er fordi vi har et spesielt løpebanebelegg under snøen, sier Gjermund Ingolfsland, i egenskap av å være fungerende leder av Rjukan Idrettslag.

HEDERSPLASS

– Tusen takk for at dere reagerte på min etterlysning. Jeg kan love at pokalen skal få hedersplassen hjemme i stua, sier Frømyhr, som fyller 75 år i februar.

– Denne pokalen kommer til å bety mye for meg. Årsaken til dette er at det løpet på Rjukan i 1965, var min siste konkurranse. Grunnen er som jeg har nevnt tidligere at kassa var tom, og at jeg derfor ikke hadde råd til å drive idrett lenger. Det var jo tynt med sponsorer på den tiden hvor vi drev idrett på skikkelig amatørvis, sier Frømyhr.Han ser gjerne at TA formidler hilsener til blant annet Tore Naper og Bjørg Hovden (nå Randlev).- Spesielt Bjørg husker jeg som veldig god og rask på isen, sier Frømyhr, i det han takker Rjukan Idrettslag for at de fikk fram pokalen han har vennet 47 år på.

Artikkeltags