Gå til sidens hovedinnhold

Bygger Telemarks høyeste trapp

Artikkelen er over 8 år gammel

INN: I går startet fire råsterke sherpaer fra Nepal arbeidet med å trappelegge 180 meter på Gaustatoppen. Men de tyngste løftene var det et helikopter som tok seg av.

I et gnistrende sensommervær begynte i går fire hyggelige og smilende sherpaer fra Nepal å bygge den 180 meter lange trappa fra Tuddalstippen og opp til tårnet på Gaustatoppen.

– Jeg er mektig imponert over det jeg har sett i dag. Helikopterpiloten fra Hesnes Air og sherpaene samarbeidet på en måte som må berømmes. Dette lover godt for de neste fire ukene, sier daglig leder for Gaustabanen, Halvor Br. Haukaas.

PERFEKT FLYVÆR

I går var det en av de berømte dagene hvor man kan oppleve Gaustatoppen i vindstille og med et utsyn så langt øyet rekker.

– Det er en drøm å kunne fly under slike forhold. Turen opp fra Torp hvor vi har base, tok 35 minutter. Etter tre timer ser vi at vi har klart å løfte 135 løft om vekter opp til 1200–1500 kilo. Løft som enten skjer i storsekker eller i spesialbånd, forteller pilot Christer Andre Silbodal.

Sammen med venstresetepilot Mats Andresen, har Christer Andre, fått oppleve å få se toppen av Telemark på en dag som sikkert vil bli husket.

– Også jeg er veldig fornøyd med at været klaffer når det virkelig gjelder. Heldigvis hadde sherpaene som skal bygge selve trappa gjort det meste klart, slik at det bare var å få hektet på hvert enkelt løft og sørge for at løftene ble hektet av på rett plass, sier Haukaas.

ET SAMARBEIDS-?PROSJEKT

Det å få trappelagt 180 meter øverst på Gaustatoppen, er et samarbeidsprosjekt TA har omtalt tidligere. Men kort fortalt er dette et samarbeidsprosjekt mellom Gaustabanen, Rjukan og Tinn Turlag og Vidda Vidd.

– Men for all del må det nevnes at Sparebankstiftelsen bidrar med hele 500 000 kroner i hele prosjektet som er kalkulert til å koste 1,2 millioner, forteller Haukaas.

– Vi lager denne trappa for at flere skal kunne komme seg helt til topps. Som mange kjenner til, er nettopp de øverste 180 meterne vanskelig å gå for mange. Om en måned vil man kunne gå denne strekningen på en trapp som er minst to meter bred. Og det helt opp til det vi kaller helikopterdekket, forklarer Haukaas. Han var i går orientert om at Telemarksendinga var ventet å komme til toppen på torsdag med innslag av ymse nyheter som skulle gå direkte.

I den forbindelse er det grunn til å tro at sherpaenes trappelegging vil få sin velfortjente omtale.

TAR FIRE UKER

Det er tidligere uttalt at å få bygget denne 180 meter lange trappa vil ta cirka en måned.

– Disse sherpaene har en arbeidsiver som kan ta pusten av de fleste. I går hadde de lite å gjøre fordi de manglet de store steinene som helikopteret skulle løfte på plass. Likevel satte de i gang med en gang å fikk laget et platå rundt varden hvor rundt 50 kommuner har bidratt med egne steiner. Når det er sagt, vet vi at visumet utløper 26. oktober. Det er altså siste dag de kan være i landet for denne gangen. Nå blir det bare å håpe at været holder seg bra utover. Blir det bra, er jeg helt sikker på at disse fire karene får laget fylkets høyeste trapp, sier Haukaas.